Kurz prisegel kot poslanec in prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP

0

Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po odstopu s kanclerskega položaja danes prisegel kot poslanec avstrijskega parlamenta. Prevzel je tudi vodenje poslanske skupine ÖVP v parlamentu. Na položaju kanclerja ga je v ponedeljek nasledil dosedanji zunanji minister Alexander Schallenberg.

Zdaj že nekdanji kancler je bil na položaj vodje poslanske skupine ÖVP soglasno izvoljen že v začetku tedna.

Kurz je danes ob prihodu v parlament znova poudaril, da se je umaknil, da bi lahko avstrijska vlada nadaljevala delo. Poudaril je, da bo zdaj kot vodja stranke in poslanske skupine ÖVP skušal po svojih najboljših močeh podpirati delo vlade. Storil bo tudi vse, da bi ovrgel očitke, ki jih je deležen. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred prisego na položaj poslanca je na Facebooku objavil tudi video, v katerem je znova izpostavil, da ne bo “kancler v senci”. Dodal je, da so bili zadnji dnevi za številne Avstrijce in tudi zanj “čustveni vrtiljak”.

Glede svojih sporočil, ki so jih razkrili mediji, je dejal, da se zaveda, da se od kanclerja pričakuje, da izbira besede. Vendar je dejal, da ni “robot, ampak človek z napakami in čustvi”.

Avstrijsko tožilstvo Kurza in njegove tesne sodelavce preiskuje, ker naj bi z davkoplačevalskim denarjem kupovali naklonjeno poročanje medijev in prirejene javnomnenjske raziskave. Zaradi tega je vodja ÖVP v soboto odstopil s kanclerskega položaja, na katerem ga je v ponedeljek nasledil Schallenberg.

Kurz ima sicer zdaj kot poslanec imuniteto, vendar je že napovedal, da se ji bo odpovedal.

Medtem so danes na prostost izpustili raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab, ki so jo v povezavi s korupcijsko afero aretirali v torek. Po poročanju avstrijskih medijev so jo aretirali zaradi suma uničenja dokazov. Tik pred hišnimi preiskavi prejšnji teden naj bi namreč zbrisala trdi disk svojega računalnika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen