Kanclerka Merklova poziva ženske k sodelovanju v politiki

0

Nemška kanclerka Angela Merkel je ženske pozvala, naj bodo politično aktivne. V pogovoru za Süddeutsche Zeitung je kanclerka, ki se poslavlja s tega položaja, dejala, da v nemški politiki še vedno prevladujejo moški.

“Še vedno nismo uspeli dovolj žensk navdušiti za politiko. Moramo delati na tem, da bodo ženske bolj samozavestne. Tudi ko so ženske navzoče, namreč niso one tiste, ki se v strankah potegujejo za vodilne položaje,” je dejala.

“Ženske lahko samo pozovem, da se vključijo. Samo moški, to ni več v koraku s časom,” je dodala Merklova.

Merklova je bila dolgo časa ena od redkih žensk v vodstvu nemških krščanskih demokratov (CDU). Kanclerka, ki je prva ženska na tem položaju v Nemčiji, se je sicer dolgo časa izogibala temu, da bi jo označevali za feministko.

Je pa že leta 2018 javno pozvala CDU, naj v svoje vrste privabi več žensk, poroča Deutsche Welle.

Merklovo bo na kanclerskem položaju skoraj gotovo nasledil moški, socialdemokrat Olaf Scholz, ki se o oblikovanju vlade pogaja z liberalci in Zelenimi.

Tri stranke sicer nimajo enotnih stališč glede tega, ali bi moralo biti v novi vladi enako število žensk in moških, je pa Scholz že napovedal, da si bo prizadeval za spolno uravnoteženo vlado.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen