Hamilton v Turčiji le do petega mesta, Verstappen z drugim mestom spet prevzel skupno vodstvo v SP

0

Finec Valtteri Bottas (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Turčiji. Na dirki v Istanbulu je bil drugi Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), tretji pa njegov moštveni sotekmovalec Mehičan Sergio Perez. Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je s petim mestom izgubil skupno vodstvo v SP, zdaj spet vodi Verstappen.

Za Bottasa je bila to deseta zmaga v karieri in šele prva v tej sezoni.

Hamilton je sicer dobil kvalifikacije, a je zaradi menjave motorja moral startati le z 11. mesta, na dirki v deževnih razmerah pa ni mogel priti višje od petega.

Glavno vprašanje današnje dirke je tako bilo, koliko mest bo pridobil Hamilton oziroma ali mu bo uspelo nekaj podobnega, kot je naredil Verstappen na prejšnji dirki, ko je prav tako po kazenskem pribitku zaradi menjave motorja startal povsem iz ozadja in bil na koncu celo drugi. Britanec, ki sicer lovi že 101. zmago v karieri, potem ko je v Rusiji prispel do stotice, pa tokrat ni mogel priti do zmagovalnega odra.

Veliko je k temu prispevalo tudi vreme, saj je bila steza mokra, dirkače pa je oviral dež. Tako so o vrstnem redu odločale tudi taktike postankov, nekateri so tvegali več v upanju, da se bodo razmere morda tudi izboljšale, a na koncu je na prvem mestu ostal tisti, ki je dirko tam tudi začel. Bottas je namreč, potem ko je njegov moštveni sotekmovalec zaradi kazni izgubil deset mest, dobil njegov “pole position” in nazadnje tudi zmagal.

Bottas je tako v ospredju lahko narekoval ritem, medtem ko se je branilec naslova z nekaj težavami prebijal med najboljše, največ dela je imel s Perezom. Nekaj krogov sta uprizarja zanimiv dvoboj, nazadnje je sicer Hamilton prišel mimo Mehičana, toda po tem, ko se je zelo pozno vendarle odločil za postanek, je bil spet za njim.

Verstappen je bil v boksih prvi od vodilnih v 37. krogu, Hamilton pa je podaljševal vožnjo s prvim kompletom pnevmatik iz kroga v krog in se je šele v 51. odločil za obisk mehanikov. Pred tem sta pnevmatike zamenjala tudi Bottas in Perez, za nekaj krogov je tako vodstvo prevzel tudi Ferrarijev voznik Charles Leclerc, a je bil v 47. krogu spet prvi Bottas. Ko se je Hamilton, ki se je prek radijske zveze tudi skregal s svojim moštvom glede poziva v bokse, vendarle pripeljal na menjavo, pa je s tretjega mesta padel na peto in tam ostal do konca.

“Kar nekaj časa je minilo, odkar sem bil tu. Zame je to ena najboljših dirk, kar sem jih odpeljal. Ni bilo enostavno odločiti se za pravo taktiko, zato je zmaga povsem zaslužena,” je bil najvišje stopničke na koncu vesel Bottas.

“Vesel sem, da sem prišel do drugega mesta. V teh razmerah lahko hitro narediš kakšno napako,” pa je bil tudi z drugo stopničko zadovoljen Verstappen.

Nizozemec ima zdaj 262,5 točke, Hamilton 256,5, že precej oddaljen je današnji zmagovalec Bottas na tretjem mestu s 177 točkami.

Naslednja preizkušnja bo VN Amerik v Austinu čez 14 dni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen