Evropske borze po rekordih v New Yorku z rastjo

0

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel z rastjo osrednjih indeksov. Tečaji delnic sledijo trendu iz ponedeljkovega trgovanja v New Yorku, v katerem sta indeksa Dow Jones in S&P 500 dosegla novi rekordni vrednosti.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je do okoli 9.30 po srednjeevropskem času zrasel za 0,31 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,49 odstotka in v Parizu CAC 40 0,23 odstotka. Londonski FTSE 100 je pridobil 0,24 odstotka.

Vlagatelje v New Yorku so v ponedeljek spodbudili dobri poslovni rezultati podjetij, ki so okrepili zaupanje v gospodarsko okrevanje. Čisti dobiček Facebooka je denimo v tretjem četrtletju na letni ravni narasel za 17 odstotkov na 9,2 milijarde dolarjev, prihodki pa so se zvišali za 35 odstotkov na 29,01 milijarde dolarjev. Ta teden bodo o poslovanju poročali še Apple, Amazon, Microsoft in Twitter.

Ameriški kongres se medtem pogaja o zakonu za povečanje porabe za socialo in okolje, Evropska centralna banka (ECB) pa bo ta teden odločala o morebitnih posegih v denarno politiko.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem izgubil. Okoli 10. ure so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1599 dolarja, kar je 0,11 odstotka manj kot v ponedeljek. ECB je v ponedeljek določila referenčni tečaj evra pri 1,1603 dolarja.

Na azijskih borzah je bilo razpoloženje neenotno. Tokijski indeks Nikkei 225 je porasel za 1,8 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa za 0,1 odstotka. Zvišali so se tudi osrednji indeksi v Singapurju, Seulu, Manili in Bangkoku.

Na drugi strani je hongkonški Hang Seng zdrsnil za 0,4 odstotka, šanghajski SSE Composite pa za 0,3 odstotka. Razlog je novica, da obresti na obveznico ni uspel poplačati še en kitajski nepremičninski razvijalec, podjetje Modern Land.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen