Dr. Zver: “Vesel sem, da sem danes del velike večine v hramu evropske demokracije, ki hoče Minsku poslati ostro sporočilo, vključno s pozivom na haaško sodišče!”

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval v razpravi glede diktatorskega režima v Belorusiji. Belorusijo že vse od volitev v avgustu 2020 pretresajo množični ljudski protesti, saj so rezultati volitev, ki jih je objavilo več lokalnih volilnih komisij, kazali, da je na volitvah zmagala predstavnica opozicije Svetlana Tihanovska, uradno pa so razglasili zmago dotedanjega dolgoletnega voditelja Aleksandra Lukašenka. Evropska unija ni priznala rezultatov volitev. Evropski parlament je beloruski demokratični opoziciji leta 2020 podelil nagrado Saharova za svobodo misli, ob tem, da EU vztrajno opozarja, na kršitve človekovih pravic, v zadnjem času pa tudi na migracijske pritiske na mejo EU iz Belorusije.

Evropski poslanec je v razpravi izpostavil, da Aleksander Lukašenko že 27 let terorizira, izvaja svojo diktaturo z jasno podporo Kremlja in to pomeni, da tudi Moskva nosi svoj del odgovornosti.

“Lukašenko je diktator, ki terorizira ne le svoje državljane, ki jih tudi zapira – imamo nad 700 političnih zapornikov, nekateri so tudi mlajši od 18 let-, ampak terorizira tudi Evropsko unijo,” je izpostavil dr. Zver. Dodal je, da “Lukašenko prav tako krši splošne človekove pravice, prireja volitve in vodi režim, ki temelji na uzakonjeni smrtni kazni.”  Postal je tudi  tihotapec z ljudmi, več kot 6000 jih je, ugrablja evropska letala in podobno,” je poudaril evropski poslanec.

Evropski poslanec je v razpravi izrazil zadovoljstvo, da je danes del velike večine v hramu evropske demokracije, “ki želi Minsku poslati enotno in ostro sporočilo, vključno s pozivom na haaško sodišče.”  

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen