Dr. Olaj zanika, da bi vsebinsko posegal v zaključna poročila nadzornih komisij po protestih

0

Generalni direktor policije Anton Olaj pravi, da v policiji spoštujejo parlamentarni nadzor in Knovs, zato je danes kljub vsebinam, ki so presegale pristojnost Knovsa, odgovarjal na zastavljena vprašanja. Nadzorov in poizvedb varuha človekovih pravic so vajeni. Zanika pa, da bi vsebinsko posegal v zaključna poročila nadzornih komisij po protestih.

Olaj je na Twitterju objavil sporočilo za javnost policije, v katerem so zapisali, da je policija inštitucija, ki je med najbolj nadzorovanimi v državi, tako so nadzorov vajeni, tudi poizvedb varuha človekovih pravic.

Poudarili so tudi, da je Olaj odločen zagovornik pravne države, zato je prepričan, da se je treba posluževati obstoječih predpisanih pravnih mehanizmov nadzorov, “četudi to nekomu ni všeč”. Zakoni veljajo za vse enako in jih je treba spoštovati, so poudarili.

Sicer pa je Olaj komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnil, da sta bili za ukrepanje na shodu 15. septembra kot tudi 5. oktobra ustanovljeni komisiji, ki bosta preverili zakonitost in strokovnost uporabe policijskih pooblastil. Prvo poročilo Olaj pričakuje v prvi polovici novembra, poročilo pa bo dostopno tudi javnosti. “Nikakor pa ne drži, da bi generalni direktor policije vsebinsko kakor koli posegal v zaključna poročila komisij, pričakuje pa jasna in razumljive odgovore na odprta vprašanja, dileme,” so dodali.

Ob tem zavračajo vse “vnaprejšnje neargumentirane ocene o delu policije in pavšalne očitke o pretirani represiji, tudi od nekaterih članov Knovsa”, so še zapisali.

Na vprašanje glede obiskov v operativnih štabih 5. oktobra pa je Olaj člane Knovsa seznanil s točnim časom obiska, ki je potekal v prostorih Centra za varovanje in zaščito zvečer ob 19.25 in v prostorih Policijske uprave Ljubljana ob 19.35. Pojasnil je tudi, da nihče ni podajal nobenih navodil policistom. Policija je pri izvajanju svojih z zakonom naloženih pooblastil za zagotavljanje varnosti samostojna in neodvisna, pristojnosti ministra pa so urejene s predpisi in so javno objavljene, so dodali na policiji.

Pet članov Knovsa je namreč danes opravilo nadzor na Generalni policijski upravi. Po besedah predsednika komisije Matjaža Nemca so ugotovili, da so bili v dveh operativnih centrih policije v času protesta notranji minister Aleš Hojs, njegov državni sekretar Franc Kangler, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič in generalni direktor policije Anton Olaj. Po besedah Nemca Knovs danes ni mogel ugotoviti, ali je kdo od navzočih politikov policiji dajal neposredne ukaze, kako naj ukrepa na protestih. Olaj jim namreč ni vedel povedati, ali so dogajanje v operativnih centrih snemali.

Zaradi pomislekov o ravnanju policije je Knovs po besedah Nemca danes sprejel nekatere sklepe, s katerimi je varuha človekovih pravic pozval, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preveri ustreznost ravnanja policije na protestih, predvsem z vidika spoštovanja človekovih pravic. Knovs namreč na tem področju nima pristojnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen