Dr. Milan Zver: Mladi zaslužijo, da bo leto 2022 njihovo leto

0

Evropski poslanec in podpredsednik odbora CULT dr. Milan Zver je na včerajšnji seji odbora razpravljal o predlogu, da se prihajajoče leto – 2022  razglasi za evropsko leto mladih.

“Mladi so žal vedno žrtev večjih družbenih kriz,” je dejal uvodoma in spomnil na leto 2008, ko je finančna kriza vodila še v gospodarsko in socialno krizo. “Takrat so bili najbolj prizadeti prav mladi. V nekaterih mediteranskih državah je bila stopnja brezposelnosti med njimi 40-50 odstotna, pa smo vendarle z evropskimi mehanizmi uspeli to popraviti,” je dejal dr. Zver in dodal, da “danes živimo že v drugi krizi, ki jo je povzročil koronavirus”. Ta je negativno vplivala na mentalno zdravje celotne svetovne populacije, a pri otrocih in mladostnikih je prišlo do prave eksplozije v statistikah, ki kažejo na poslabšanje na tem področju, zato jim je po besedah dr. Zvera “potrebno pomagati in se temu vprašanju posvetiti tudi v času evropskega leta 2022”.

Poslanec je izrazil zadovoljstvo s predlogom Evropske komisije, da se 2022 razglasi za leto mladih, kljub temu, da so to objavili precej pozno in da je ostalo zelo malo časa za pripravo vseh potrebnih aktivnosti. Obenem je opozoril na finančni aspekt takega projekta: “denar za evropsko leto mora priti iz različnih virov, ne le iz programa Erasmus+” je dejal in dodal, da je EU veliko brezposelnost med mladimi po letu 2008 odpravljala s sredstvi iz več različnih evropskih programov in se blažitve brezposelnosti ni financiralo iz sredstev Erasmus+. “Tudi tokrat moramo poiskati druge vire financiranja,” je dejal dr. Zver. “Program Next Generation mora več sredstev nameniti mladim. V okviru tega programa Erasmus+ zaenkrat ni dobil niti centa,” je spomnil dr. Zver, kar je seveda nadvse ironično, saj ime programa govori, da je namenjen naslednji, mladi generaciji.

Evropski poslanec je še poudaril, da si “prav zaradi mladih ne smemo dovoliti, da bi krčili osnovne, tradicionalne aktivnosti programa Erasmus+. V pretekli finančni perspektivi je bilo na primer v enem letu zavrnjenih 74% projektov iz področja mladine, ker ni bilo dovolj denarja, čeprav so bili prijavljeni projekti korektni in tudi danes teh sredstev ni dovolj, čeprav smo proračun Erasmus+ povečali približno za 2x,” je dejal dr. Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen