[Današnja jokava in hipokrizna EU] Rutte zaradi Janševega resnicoljubnega “soros” tvita protestiral pri slovenski veleposlanici, a potem dobil še dodatno porcijo resnice!

13

Nizozemski premier Mark Rutte je danes obsodil “neokusen tvit Janeza Janše” glede evropskih poslancev. Na Twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Janša mu je nato odgovoril, naj raje zaščiti svoje novinarje, da “jih ne bodo morili na ulicah”.

“Neokusen tvit Janeza Janše glede evropskih poslancev. Obsojam ga najostreje možno. Vlada je to stališče ravnokar poslala tudi slovenski veleposlanici v Haagu,” je tvitnil Rutte.

“No Mark, ne zapravljaj časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji. Skupaj s Sophie in ‘t Veld zaščitita vaše novinarje, da jih ne bodo morili na ulicah,” pa mu je zatem na Twitterju odgovoril Janša. V enem od prejšnjih tvitov je tudi izpostavil, da je “Nizozemska tista, kjer je bil ubit zadnji novinar v EU”. Julija je namreč po napadu sredi Amsterdama umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries.

Janša je sicer v minulih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in ‘t Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Večina jih je uperjena predvsem proti in ‘t Veldovi v smislu, da je misija dejansko namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi Janša.

Najbolj pa je Janša Evropo razburil s tvitom, ki ga je kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, na katerem je fotografija s “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu“. Med njimi sta tako in ‘t Veldova kot celo pokojni evropski poslanec in nekdanji predsednik stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen.

Mnogi evropski poslanci so se odzvali z ogorčenjem, ker da Janša širi teorije zarote in spodbuja antisemitizem. Milijarder in filantrop George Soros, ki je trn v peti skrajnim desničarjem, je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Poleg tega so Janšo obtožili, da njegov tvit kaže na pomanjkanje pietete do preminulega van Baalna.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Janšo pozval, naj preneha napadati evropske poslance in da so “napadi na člane parlamenta tudi napadi na evropske državljane”.

A Janša tudi tega poziva ni upošteval. “Torej, predsednik Evropskega parlamenta, Slovenija ni kolonija. Prosim, povejte svojim poslancem, naj ne zlorabljajo imena Evropskega parlamenta za politične intrige in nesmiselne obtožbe Slovenije,” je v odgovoru Sassoliju tvitnil Janša.

Več evropskih poslancev je na sporno tvitanje Janše opozorilo tudi največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko, katere del je tudi Janševa SDS. Zvečer se je oglasil tudi Jeroen Lenaers, vplivni nizozemski evroposlanec iz vrst EPP.

“Demokracija pomeni spoštovanje izvoljenih parlamentarcev, četudi imaš nasprotna politična stališča. Izogibajmo se žalitvam, teorijam zarote in zlorabam nacionalnih tragedij in se pogovarjajmo spoštljivo in vsebinsko,” je pozval poslanec, ki je tudi član odbora za državljanske pravice in svoboščine, katerega del je omenjena misija Evropskega parlamenta, ki je na obisku v Sloveniji.

Tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve je “Slovenijo” pozval k spoštljivi razpravi. “Dvomljivi napadi na evropske poslance nimajo mesta v našem demokratičnem življenju. Potrebujemo spoštljivo razpravo, ne pa provokacij,” je tvitnil.

Na Janševo tvitanje so se pred tem odzvali tudi slovenski evroposlanci. Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) se je postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za “neosnovane trditve, nevredne predsednika” Evropskega parlamenta. “Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji,” je tvitnil.

Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. “Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše,” je tvitnila. Njen strankarski kolega Milan Brglez pa je dodal, da “sramote, ki jo v EU počne Janša, ne bo lahko popraviti”.

Tudi Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ/Renew) sta obsodila Janševe tvite. Še posebej sta zavrnila “antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete” do van Baalna. “Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU,” sta poudarila.

Št. komentarjev: 13
 1. Exodus pravi

  Prav je, da Janša tvita, ker se ta misija iz EU obnaša pristransko, nedostojno in pokvarjeno. Zlo moraš zatret v kali!

 2. Gasilec pravi

  Ta naš pastirček nas res sramoti povsod, niti osnovnega bontona se ne drži. Seljačina!

 3. Re gornjemu pravi

  Exodus, če bi se držali tega, da je treba zlo v kali zatreti, potem bi ” tvoj mesija že bil zdavnaj zatrt!

 4. Exodus pravi

  Re gornjemu kako ti zaspiš vsak večer, ko imaš tako zlo dušo?

  1. Re gornjemu pravi

   Kar mirno spim, saj nimam toliko masla na glavi, kot ti in tvoja barabska kamarila z njim na čelu

 5. Exodus pravi

  Janez Janša ne bo tiho kot ste učili nas, da moramo biti!

  1. Re gornjemu pravi

   Očitno te niso dovlj naučili

   1. Exodus pravi

    Tvoj plan ni uspel, zdaj pa jokaš! Res si zloben, si diktator in uživaš sam s seboj v vreči denarja.

    1. Re gornjemu pravi

     Mislim , da se ti meša opranoglavosti

 6. Exodus pravi

  Tvoji idoli so vsi za v zapor!

  1. Re gornjemu pravi

   Začni rajši pri svojih, jih bo več

 7. Exodus pravi

  Se ne moreš potolažiti? Nimaš kaj za delat? Revež brez cilja!

  1. Re gornjemu pravi

   Tvoje cilje pa predpisuje tvoj ” veliki Manitu”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen