Bidnova vlada izdala štiri poročila o podnebnih spremembah: Povečale se bodo geopolitične napetosti, vsaka država na svetu bo čutila posledice

0

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je danes izdala štiri poročila o podnebnih spremembah in njihovih posledicah v katerih svari, da bodo posledice velike in bodo povzročile velike težave za vse vlade sveta.

Neimenovani predstavnik vlade je pred izdajo poročil dejal, da nobeni državi na svetu posledice ne bodo prihranjene. Biden je poročila naročil z izvršnimi ukazi januarja in februarja. Analizirajo posledice, do katerih že prihaja, in bodoče grožnje nacionalni varnosti ZDA. Gre za poročila o vplivu podnebnih sprememb na migracije, nacionalno-varnostno oceno ter poročili ministrstva za obrambo in ministrstva za domovinsko varnost.

“Ta poročila bodo služila kot temelj za ključno delo področjih podnebja in varnosti v prihodnje. Ta poročila potrjujejo predsednikovo zavezo, da bodo ZDA sprejemale odločitve na osnovi dejstev in dokazov,” je dejal predstavnik vlade deset dni pred Bidnovim odhodom na podnebno konferenco ZN COP26 v škotskem Glasgowu.

Poročilo o migracijah svari, da se bodo s podnebnimi spremembami povečale, med ukrepi za ublažitev posledic pa med drugim priporoča boljši nadzor nad poplavami in drugimi naravnimi nesrečami, bolj merjeno ameriško mednarodno pomoč za lajšanje posledic naravnih nesreč v tujini in pregled pravne zaščite tako imenovanih podnebnih beguncev.

Trenutno nobena država na svetu ne zagotavlja zatočišča osebam, ki bežijo pred naravnimi nesrečami zaradi podnebnih sprememb. Poročilo prav tako poziva k ustanovitvi delovne skupine za usklajevanje odziva zvezne vlade.

Visoki komisariat za begunce ZN ugotavlja, da naravne nesreče vsako leto prisilijo 21,5 milijona ljudi po svetu, da zapustijo svoje domove. Gre za poplave, požare v naravi, naraščanje gladine morja, suše in druge nesreče. Do leta 2050 bo po ocenah ZN na svetu že 200 milijonov razseljenih oseb zaradi podnebnih sprememb.

Nacionalno-varnostna ocena ugotavlja, da bodo podnebne spremembe povečale geopolitične napetosti, ko se bodo revne države otepale suš in drugih posledic podnebnih sprememb. Poročilo ne pušča dvoma v to, da se bodo grožnje ameriškim interesom povečale in kot posebej zaskrbljujoče v zvezi s tem navaja 11 držav – Afganistan, Kolumbijo, Gvatemalo, Haiti, Honduras, Indijo, Irak, Mjanmar, Nikaragvo, Severno Korejo in Pakistan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen