Ameriška obveščevalna agencija Cia ustanovila poseben center za Kitajsko

0

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je uvedel nekaj organizacijskih sprememb, da bi se agencija bolje osredotočila na glavne izzive nacionalni varnosti ZDA. Ustanovil je dva nova centra, enega za Kitajsko, drugega pa za transnacionalne in tehnološke grožnje.

“Center za Kitajsko bo utrdil naše skupno delo na najpomembnejši geopolitični grožnji 21. stoletja, ki je vse bolj škodljiva kitajska vlada,” je sporočil Burns.

Center za transnacionalne in tehnološke grožnje pa se bo osredotočal na tehnološki razvoj v tujih državah, ukvarjal se bo tudi s podnebnimi spremembami in pandemijami.

Cia namerava povečati zaposlovanje tehnoloških strokovnjakov in je v ta namen ustanovila poseben položaj šefa za tehnologijo.

Vse skupaj je usmerjeno predvsem na Kitajsko, ki jo kongresniki obeh strank obravnavajo tudi kot vse večjo grožnjo ameriški tehnološki premoči.

Kitajska in tudi Rusija sta v primerjavi z ZDA uspešnejši pri izkoriščanju novih tehnologij za obveščevalne in politične operacije po svetu, Cia pa želi z reorganizacijo nadoknaditi zaostanek.

Cia je imela doslej približno deset podobnih centrov za posebna vprašanja, na primer za Rusijo, Iran, za Severno Korejo, terorizem in podobno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen