[Ali bosta non-delegiranca pokusila še tretjič?] Vlada ministrstvu naložila objavo novega poziva za evropske delegirane tožilce, na upravno sodišče pa bo vložila predlog za dopustitev revizije

5

Vlada je danes ministrstvu za pravosodje naložila, naj v uradnem listu objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, so sporočili po seji vlade.

Po ponedeljkovi odločitvi upravnega sodišča, ki je odpravilo majski sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja delegiranih tožilcev ter pritrdilo tožbi Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, se tako vlada ne bo seznanila s predlogom za njuno imenovanje in ga ne bo posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO). To pričakovanje so med drugim po odločitvi upravnega sodišča izrazili na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Vlada je ugotovila, da izreka sodbe ni mogoče izvršiti, saj je bil postopek, ki naj bi ga ponovila, končan z objavo novega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev v uradnem listu 9. julija, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

“Po lastnih navedbah sta se tudi tožeči stranki prijavili na nov razpis, zato očitno tudi sami štejeta, da je postopek, ki je sledil prvemu javnemu razpisu, končan,” so sporočili.

S ciljem hitre in uspešne izvedbe postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev zato vlada ministrstvu za pravosodje nalaga, da v primeru neuspešnega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, objavljenega 9. julija v uradnem listu, objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada bo vložila predlog za dopustitev revizije v delu, ki se nanaša na presojo sodišča, da izpodbijani sklep vlade pomeni upravni akt, so še sporočili.

Upravno sodišče je v ponedeljek “zaradi absolutne bistvene kršitve pravil postopka” ugodilo tožbi obeh (ne)imenovanih evropskih delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja ter odpravilo sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Zadevo je vladi vrnilo v ponoven postopek.

Upravno sodišče je v odločitvi med drugim zapisalo, da izpodbijani majski sklep vlade vsebuje izrek in njegovo posledico, ne pa tudi obrazložitve, kot jo nalaga 214. člen zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP). Z neobrazloženo odločitvijo je bila kršena ustavna pravica tožnikov do sodnega varstva in pravnega sredstva.

Vlada je postopek imenovanja Frank Elerjeve in Oštirja na položaj evropskih delegiranih tožilcev maja razveljavila z utemeljitvijo, da Državno-tožilski svet (DTS) ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo omenjena dva.

Št. komentarjev: 5
 1. exodus pravi

  Isti scenarij kot pri razpisu za dir. STA, namreč prijavijo se le umazani/okuženi oz. kompromintirani kadri. Za nove moramo po tej 60 letni tiraniji še poskrbeti!

  1. Re gornjemu pravi

   Tudi v tvojih komentarjih je vsebina vedno ista, vsi so umazani/ okuženi, kompromitirani, ki niso eksplicitno vdani vaši kamarili in niso trobila, kot ti

   1. exodus pravi

    Joj, da ne boš namesto ust dobil kljun od papige! Težko je bit opica dan današnji. Moje sožalje!

 2. Pubec pravi

  Zagotovo tudi tega kolumnist Ferluga ni prebral, da bi lahko ocenil, kdo sramoti državo in ji kvari mednarodni ugled.

 3. Jan pravi

  Ta dva sta pa res tečna, naj gresta na trg delat, pa bosta videla kako težko se euri služijo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen