(Zasluga sposobne vlade Janeza Janše) Predsednik GZS Šimonka: Slovensko gospodarstvo je v zelo dobri kondiciji

1

Slovensko gospodarstvo je v zelo dobri kondiciji, mnogo boljši, kot poročajo zbornice iz marsikatere druge evropske države, je na gospodarskem e-forumu Spot Svetovanja Primorsko-notranjske regije dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka. Ob tem je izpostavil nujnost sprejetja socialne kapice.

Kot je v pogovoru med drugim povedal Šimonka, sicer glavni podpredsednik družbe Sij, je Slovenija z rastjo gospodarstva med šestimi in sedmimi odstotki glede na leto prej praktično že dosegla raven iz leta 2019, kar je globalno gledano zelo dober podatek.

“Zelo pametno je bilo, da nismo predolgo imeli zaprtja ter da so ukrepi, čeprav z različnimi izjemami, ki mi seveda niso bile vse všeč, prijeli. Država sicer ni naredila vsega, zlasti v storitvenih dejavnostih, gostinstvu in turizmu ali prireditveni dejavnosti, kjer ukrepi niso bili dovolj močni in pravočasno sprejeti,” je dodal Šimonka.

Zaveda se, da je pandemija udarila z vso močjo, zato je logično, da je bilo v želji po hitrem odzivu storjenih nekaj napak. Dodaja pa, da se pozneje iz tega “nismo dovolj naučili in nismo videli, da se v nekaterih panogah oziroma dejavnostih kriza poglablja”. Takrat bi se po njegovem morali hitreje prilagajati in popraviti napake.

O obljubah, da prihaja tudi druga etapa pomoči gospodarstvu, ki pa bo bazirala zgolj na kreditih, je Šimonka dejal, da zanj to ni nobena posebna pomoč, kar je nedavno povedal tudi predsedniku vlade Janezu Janši. Večina podjetij namreč danes lahko kredite dobi v bankah, ki so polne denarja, a je po njegovem težava plasirati ta denar.

“Premalo je namreč dobrih projektov in zaupanja finančnih inštitucij v projekte. Vendar je ta denar na voljo in ga gospodarstvo ne rabi toliko. Potrebuje pa nepovratna sredstva, ki omogočajo, da lahko podjetje skupaj s krediti in nekaj lastnimi sredstvi uresniči projekte, ki jih sicer ne bi moglo financirati,” je na forumu dejal prvi mož GZS.

Izkušeni gospodarstvenik z mednarodnimi izkušnjami je tudi velik zagovornik socialne kapice. Kot je dejal, ima v luči napovedi vladnega paketa davčne razbremenitve prvič po dolgem času občutek, da vlada želi na tem področju res nekaj narediti. Doslej je bila to po njegovem vedno tabu tema, saj so vse vlade podlegle argumentom sindikatov, da je to pomoč bogatim na račun revnejših slojev.

Naloga zbornice bo zato, kot je dejal, da sindikate prepričajo, da je to tudi ali celo predvsem v njihovem interesu. V nasprotnem primeru namreč najbolj produktivnega kadra ne bo mogoče zadržati in primerno nagraditi, kaj šele privabiti strokovnjakov iz drugih okolij, saj teh v Sloveniji primanjkuje.

Pred skorajšnjo obravnavo zakona o debirokratizaciji pravi, da bodo, če socialne kapice v njem ne bo, razočarani, a bodo nadaljevali svoje aktivnosti, da se to slej kot prej sprejme. Ni pa prevelik optimist, saj prihodnje leto prihajajo volitve, politika pa je v tem času zelo občutljiva na svojo volilno bazo in na to, kaj povedo in naredijo sindikati.

“Na nek način bomo zato svoje aktivnosti v prihodnje usmerili tudi v dogovarjanje s sindikati, ki so trenutno tisti člen, ki to zavira, zato jih je treba v korektnem dialogu prepričati, da je to v dobro vseh,” je dejal Šimonka. V predvolilnem času se sicer boji prevelikega popuščanja in populizma, saj se sicer v takem obdobju po njegovem redno dogaja, da politika pozabi na nekatere obljube ter že začete aktivnosti le zato, da se ne bi zamerila volivcem.

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Zoran Stevanović, ki se razglaša za organizatorja sredinega protesta pred parlamentom – ta se je kasneje sprevrgel v nasilne izgrede – znova za jutri 22. 09. poziva na protest. Napoveduje, da bo na protest proti omejevanju epidemije
    ———————–
    Upam in želim, da ob slovenski crknjeni SOVI odreagira na širjenje srbskega sveta po vzoru Črne gore Avstrija.
    Upam, da vlada skupaj s predsednikom vlade in predsednikom države za jutri aktivira slovensko vojsko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen