V Strasbourgu ob govoru o stanju EU pozivi k prehodu od besed k dejanjem

0

EU potrebuje oprijemljiva dejanja, ne le lepih besed – to je eno glavnih sporočil evropskih poslancev iz različnih političnih skupin po govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju unije. Poslanci so pozvali k dejanjem glede krize v Afganistanu, pandemije covida-19, socialne Evrope, vladavine prava in podnebnega ukrepanja.

Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je izpostavil potrebo po učinkoviti skupni obrambni politiki, kar da potrjujejo razmere v Afganistanu. ZDA očitno ne bodo več igrale vloge globalnega policaja, Rusija in Kitajska samo čakata, da zapolnita praznino, je opozoril.

V socialdemokratskih vrstah so pričakovano pozvali h krepitvi socialne razsežnosti evropskih politik. Vodja evropskih socialdemokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez je izrecno pozdravila napoved predloga zakona za boj proti nasilju nad ženskami, ki ga je von der Leynova napovedala do konca leta.

Medtem ko se vodji največjih dveh političnih skupin v Evropskem parlamentu nista posebej vrednostno izrekala o govoru predsednice, je bil vodja liberalne Renew Dacian Ciolos kritičen zaradi pomanjkanja dejanj, še zlasti pri uporabi mehanizma o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in glede Afganistana.

Liberalci so von der Leynovi očitali tudi tesen odnos s članicami, ki da pokopljejo številne pobude in ambicije, na račun sodelovanja s parlamentom. Komisija in parlament sta sicer tradicionalna zaveznika, saj se običajno zavzemata za krepitev skupnih politik, a komisiji von der Leynove v parlamentu očitajo udinjanje članicam.

Evropski zeleni so se pričakovano zavzeli za krepitev ambicij pri podnebnem ukrepanju. Sopredsedujoči skupini Philippe Lamberts je opozoril, da je verodostojnost evropskega zelenega dogovora na kocki.

V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so von der Leynovi očitali orgijo trošenja denarja v okviru zelenega dogovora in okrevanja, medtem ko državljani po njihovem prepričanju želijo le, da jih EU pusti pri miru. Ljudi vodite v mrzlo in temno prihodnost, Evropa je bolnik, je ocenil predstavnik ID Jörg Meuthen.

Raffaele Fitto iz zmerno evroskeptične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je poudaril, da potrebuje unija namesto praznih sloganov oprijemljiva dejanja. Opozoril je na vse večjo odvisnost EU od tretjih držav pri pridobivanju strateških virov.

V evropski levici pa so pozvali k odpravi patentne zaščite cepiv proti covidu-19, tako da bodo ta dejansko na voljo vsem, tudi najrevnejšim. Deset najbogatejših Evropejcev je v času pandemije svojo neto vrednost povečalo za 180 milijard evrov, medtem ko vsak peti otrok v Evropi živi v revščini, je izpostavil Martin Schirdewan.

V razpravi je nastopil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar v vlogi visokega predstavnika, ki v času slovenskega predsedovanja zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom. Ponovil je besede von der Leynove, da je treba okrepiti dušo EU, in zatrdil, da si slovensko predsedstvo vsekakor prizadeva za to.

Logar je ocenil, da so prednostne naloge slovenskega predsedstva skladne z vsebino predsedničinega govora. Govor je povzel s tremi besedami – skupaj odporna Evropa, kar je tudi geslo slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zatrdil je, da bo predsedstvo storilo vse za napredek pri vzpostavljanju novega organa za spoprijemanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami.

Von der Leynova je v odgovoru na komentarje evropskih poslancev izpostavila, da razprava kaže večinsko pripravljenost na izvajanje začrtanih politik. Izrecno je poudarila odločenost braniti evropski proračun in napovedala, da bo komisija prva pisma članicam v okviru mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava poslala v prihodnjih tednih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen