V Rusiji so se začele parlamentarne volitve

0

Po vsej Rusiji so se danes odprla volišča, na katerih bo okoli 110 milijonov ljudi do vključno nedelje lahko volilo poslance nove ruske dume. Pričakovati je vnovično prepričljivo zmago vladajoče Enotne Rusije, še zlasti, ker je bila resna opozicija praktično onemogočena.

V Rusiji, ki obsega 11 časovnih pasov, so se najprej odprla volišča na polotoku Kamčatka na skrajnem vzhodu države, zadnja pa so se odprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad ob Baltskem morju.

Na volišča je pozvanih okoli 110 milijonov Rusov, ki bodo do nedelje ob 450 poslancih v rusko dumo volili tudi predstavnike v regionalnih institucijah v 46 ruskih regijah. V devetih regijah volijo guvernerje in druge visoke predstavnike, potekajo bodo tudi občinske volitve. Skupno bodo morali volivci ponekod izpolniti tudi do devet glasovnic.

Kritiki Putinovega režima opozarjajo, da so volitve le predstava, namenjena utrditvi oblasti predsednika Vladimirja Putina. Pravi kandidati opozicije so praktično onemogočeni. Najbolj glasen Putinov kritik Aleksej Navalni je v zaporu, njegove organizacije pa so razglašene za ekstremistične in prepovedane.

Podporniki Navalnega so danes opozorili, da sta Google in Apple iz svojih trgovin z aplikacijami umaknila mobilno aplikacijo Pametno glasovanje, ki omogoča organizacijo glasovanja proti stranki predsednika Putina. Podjetji obtožujejo, da sta klonili pod pritiski in se vdali izsiljevanju Kremlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navalni je z aplikacijo volivce pozval k “pametnemu glasovanju” za tiste kandidate, ki bi najverjetneje lahko porazili kandidate vladajoče stranke. Gre za taktiko izogibanja drobljenja glasov opozicije, ki se je leta 2019 izkazala za zelo učinkovito na volitvah v moskovski mestni svet in je pomembno zmanjšala moč vladajoče Enotne Rusije.

Navalni je skupaj s svojo ekipo v aplikaciji predstavil seznam 225 kandidatov za poslance ruske dume, ki bi lahko porazili kandidate vladajoče stranke. Podobno so predstavili tudi kandidate na drugih ravneh volitev, ki naj bi imeli možnosti, da premagajo kandidate Enotne Rusije.

“Umik aplikacije Pametno glasovanje je sramoten in predstavlja politično cenzuro,” je opozoril eden od najtesnejših sodelavcev Navalnega Ivan Zidanov. Proti nam ni le celotna ruska država, ampak tudi velika tehnološka podjetja, je na aplikaciji za izmenjavo sporočil Telegram opozorila ekipa Navalnega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen