V Kobilarni Lipica začenjajo letošnjo prodajo konj

0

S predstavitvijo konj, ki jih nameravajo prodati v letošnjem letu, se je v Kobilarni Lipica začela prodaja konj. Prodati nameravajo 56 konj, ki jih ne potrebujejo za rejo, programe klasične šole jahanje ali turistične programe. Prva predstavitev konj za prodajo je v soboto pritegnila preko 90 interesentov.

Precej zainteresiranih kupcev iz Slovenije in evropskih držav si je ogledalo predstavitev izbranih lipicanskih žrebcev in kobil na spletu, natančneje v prenosu v živo.

“Z odzivom kupcev na prvi predstavitvi prodaje lipicancev iz Lipice smo zelo zadovoljni. Glede na spremljanje predstavitve konj, beleženje podatkov o posameznih konjih in vprašanja kupcev, je bilo razvidno, da so to resni kupci, ki so prišli z namenom nakupa konj,” so za STA povedali danes v Kobilarni Lipica.

Prodaja lipicancev bo potekala na način zbiranja ponudb prek spletnega prodajnega kataloga. Seznam prodajnih konj bo objavljen konec septembra ali v začetku oktobra. Zainteresirani kupci bodo imeli za oddajo ponudb predvidoma na voljo mesec dni. V tem času bo organizirana možnost ogleda in preizkusa prodajnih konj.

Po zaključenem prvem krogu zbiranja ponudb, predvidoma konec oktobra, bodo pregledane oddane ponudbe kupcev za vsakega konja posebej. Sledil bo drugi krog postopka prodaje in sicer za konje, ki bodo prejeli več ponudb. V drugem krogu bo do pet kupcev, ki bodo oddali najvišje ponudbe, individualno pozvanih k izboljšanju ponudbe, in sicer prek spleta ali avkcije v živo.

Kobilarna Lipica pri prodaji konj v ospredje postavlja dobrobit lipicanca, da se prodaja konj vrši maksimalno transparentno in da se doseže maksimalno vrednost za lastnika konj, to je za državo.

“S ciljem, da lipicanci dobijo dober nov dom, kjer se dobro počutijo, se potencialni kupci v postopku prodaje zavežejo, da izpolnjujejo vse pogoje za pridobitev lipicanca in pogoje za zagotavljanje dobrobiti konja. Obenem potencialne kupce lipicancev tudi preverimo,” so še povedali v Kobilarni Lipica.

Lastnica vseh konj v Kobilarni Lipica je Republika Slovenija. Skupni prihodki iz kupnin za 19 konj, ki so bili v letu 2020 prodani po tržnem načelu, so znašali 53.200 evrov. V skladu s pogodbo z vlado je kobilarna 90 odstotkov kupnine vplačala v proračun, preostalih 10 odstotkov pa naj bi pokrilo stroške prodaje.

Kobilarna Lipica si je obenem prizadevala najti nove lastnike tudi za konje, ki zaradi starosti, poškodb ali trajnih bolezenskih stanj niso primerni za njihove aktivnosti. Tudi ta postopek je potekal preko spletnega prodajnega kataloga, in sicer so na ta način lani poskrbeli za 49 konj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen