V četrtek praznik športa z osrednjo prireditvijo na Bledu

0

Dan športa bomo v Sloveniji kot državni praznik drugič po vrsti slovesno obeležili v četrtek, 23. oktobra, ko bo ob 19. uri osrednja prireditev na Bledu. Tam od danes do petka potekajo osrednji športni dogodki v času predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije.

Danes na Bledu zasedajo državni generalni direktorji za šport EU. Osrednji temi sta evropski model športa in vseživljenjsko udejstvovanje s športom. Govorili bodo tudi o morebitni spremembi resolucije Svetovne protidopinške agencije Wade, katere četrti predsednik Witold Banka iz Poljske je tudi na Bledu.

V četrtek bo na Bledu popoldne potekal seminar EU o športu za vse in ukvarjanju s športom v vseh življenjskih obdobjih, v petek pa je na programu slovenska konferenca, prav tako posvečena vseživljenjskim športnim dejavnostim.

Na dan športa bodo v šolah in vrtcih potekali športni dnevi, zaposleni so pozvani, da naj opravijo aktivni odmor, v prostem času pa se razgibajo v naravi. Številni športni dogodki bodo potekali po vsej državi.

Prvi del praznika se bo v četrtek začel ob 9. uri v parku Tivoli v Ljubljani, kjer bo Olimpijski komite Slovenije (OKS) v sodelovanju s številnimi panožnimi zvezami, Fakulteto za šport in ministrstvom za zdravje pripravil več kot 30 različnih športnih dejavnosti. Udeležilo se jih bo okrog 2000 otrok, starejših in evropskih gostov, izmerili si bodo lahko svoje telesne zmogljivosti in se posvetovali o načinih zdrave športne vadbe.

Dan športa bodo odprli evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Na ploščadi pred predsedniško palačo bo od 10.30 odprtje razstave ob dnevu slovenskega športa, pol ure pozneje pa bo v predsedniški palači slovesnost, na kateri bo v imenu predsednika republike Boruta Pahorja, ki je na zasedanju generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku, zbrane nagovoril Miroslav Cerar, zlati slovenski olimpionik in vodja slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu. Ob 12. uri se bodo udeležili še predsedniškega teka.

Dogajanje se bo nato preselilo na Gorenjsko. Na Blejski promenadi pod Festivalno dvorano na Bledu bo ob 19. uri potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa. Ob tej priložnosti bo tudi uradno odprtje evropskega tedna športa, ki bo potekal do 30. septembra.

Predsednik vlade Janez Janša bo imel osrednji nagovor, spregovorili bodo tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spiros Kapralos, nekdanji kapetan grške vaterpolske reprezentance, ter Gabrovec in komisarka Gabrielova. Janša bo ob tej priložnosti ob 20.30 v Vili Bled gostil tudi sprejem za slovenske olimpijce in paraolimpijce.

Dan slovenskega športa smo v Sloveniji kot državni praznik prvič obeležili 23. septembra lani z osrednjo prireditvijo na Trgu republike v Ljubljani. Poslanci državnega zbora so ga potrdili 18. junija lani.

Na ta dan, 23. septembra leta 2000, so prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen