Universal Music ob uvrstitvi na borzo vreden več kot 50 milijard dolarjev

0

Delnice ameriške glasbene založbe Universal Music, največje založbe na svetu, s katero so sodelovali tako Beatli kot Taylor Swift, so se danes prvič predstavile na borzi. Vrednost podjetja se je glede na trgovanje oblikovala pri več kot 50 milijardah dolarjev.

Vrednost delnic se je do konca prvega dne trgovanja na borzi v Amsterdamu zvišala za več kot trikrat. Podjetje iz Kalifornije, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, je tako ocenjeno na 53,3 milijarde dolarjev (45,5 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina Universal Music se je podpisala pod štiri milijone sklad in je imela pod seboj različne glasbene založbe, od Def Jam (Kanye West, Rihanna) do EMI Records (Justin Bieber, Metallica) in Capitol Records (Queen, Katy Perry).

Lani je Universal Music za 300 milijonov dolarjev (približno 256 milijonov evrov) kupil celoten spekter pesmi Boba Dylana, kar velja za enega največjih prevzemov v zgodovini glasbe.

Ta investicija se je precej izplačala, saj je vrednost podjetja narasla na 39 milijard dolarjev (33 milijard evrov), dan preden se je uvrstila med podjetja v indeksu Euronext Amsterdam.

Strokovna revija Music Business Weekly je po poročanju AFP predvidevala, da bo vrednost delnic prvi dan trgovanja na borzi močno narasla, vseeno pa ni pričakovala tako visokih številk.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen