Trojka Čufer, Bratušek in Jazbec dobila sporočilo iz ESČP o kratenju človekovih pravic pri bančnih izbrisih

3

V primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji je prišlo do kršitve 1. člena dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ugotavlja ESČP. Vlagatelji niso imeli na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije.

Omenjeni člen navaja, da ima vsaka fizična ali pravna oseba pravico do mirnega uživanja svojega premoženja. Nikomur ne sme biti premoženje odvzeto, razen če je to v javnem interesu, v skladu s pogoji, ki jih določa zakon ter ob spoštovanju splošnih načel mednarodnega prava.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zapisalo, da morajo imeti vlagatelji dostop do pravnih sredstev, ki jim omogočajo učinkovito izpodbijanje odločitve o odvzemu premoženja. Tak dostop mora biti v praksi zagotovljen, “kakor hitro je to mogoče”.

Gre za primer razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank v letih 2013 in 2014 v Sloveniji. Postopek pred ESČP proti državi je sprožila sedmerica vlagateljev, ki so mnenja, da niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva in sojenja v razumnem roku.

Ukrepi, sprejeti v sanaciji šestih bank, so razlastili več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oz. delnic teh bank v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Tisti, ki so jih takratni postopki prizadeli, še vedno nimajo zagotovljenega ustreznega pravnega varstva.

V preiskavi o takratnih dogajanjih naj bi policija našla dokaze o nedovoljenem načinu vplivanja na ustavne sodnike pri odločanju o zakonu o sanaciji bank, ki je omogočil izbris njihovih podrejenih obveznic. Finančni minister Uroš Čufer v vladi Alenke Bratušek naj bi takrat poskušal najmanj dvakrat stopiti v stik s posameznimi ustavnimi sodniki, da bi s političnimi pritiski vplival na njihovo odločanje. Tako je o preiskavah leta 2019 pisal portal Siol.net.

Št. komentarjev: 3
 1. mirror pravi

  Ko bodo volitve, volite SAB, da vas bo Bratuškova Alenka lahko spet obrala do kosti.

 2. Mihaela pravi

  Upam, da to ženšče ne pride več v parlament, da ne dela več škode Sloveniji in njenih državljanom.
  Skoraj miljardna kraja je absurd.

 3. mirror pravi

  Najprej so oblastniki ljudstvu ponudili poceni delnice, da so pridobili denar. Potem pa so jim te delnice zaplenili, kot da niso nič vredne. Podobno je Rop odprl pokojninski sklad, ki je tudi namerno propadel. Pri nas samo še daleč od pravega kapitalizma. To, kar imamo je tovarišijski kapitalizem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen