Svetovalec ukrajinskega predsednika Sergej Šefir tarča atentata

0

Glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Sergej Šefir je bil danes zjutraj tarča poskusa atentata, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V njegov avtomobil je bilo izstreljenih najmanj deset nabojev, ki so resno ranili voznika, je sporočil ukrajinski notranji minister Anton Gerašenko.

Do napada je prišlo v bližini kraja Lesniki, nedaleč od Kijeva, streli pa so prišli iz avtomatskega orožja, je objavila tudi ukrajinska policija.

Glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v tem napadu ni bil ranjen, je za agencijo Reuters povedal neimenovani ukrajinski poslanec.

Motiv za napad še ni znan, ukrajinska policija pa je sporočila, da se pri preiskavi napada osredotoča na možnost političnega ozadja, vključno s poskusom destabilizacije države, poroča AFP.

Kot je dejal direktor ukrajinske policije Igor Klimenko, preučujejo tri glavne možnosti za napad, in sicer bi lahko bil Šefir tarča napada zaradi svojega dela, v okviru prizadevanj za pritisk na najvišje vodstvo Ukrajine ali za destabilizacijo političnih razmer v državi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes napovedal oster odziv na napad. Zelenski, ki se v New Yorku udeležuje splošne razprave na Generalni skupščini ZN, je dejal, da še ni znano, kdo stoji za napadom. Poudaril pa je, da napad “ne vpliva na pot, ki sem jo izbral s svojo ekipo”, to je za spremembe, preglednost gospodarstva ter boj proti kriminalu in velikim vplivnim finančnim skupinam, poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen