Slovenija se pridružuje skupini sredozemskih držav EU Med7

0

Slovenija se bo danes na vrhu skupine sredozemskih članic EU Med7 pridružila tej skupini. To bo po navedbah zunanjega ministrstva Sloveniji prineslo večjo prisotnost v sredozemskem prostoru in tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami. Na vrhu, ki se ga bo udeležil premier Janez Janša, bo del skupine postala tudi Hrvaška.

Na današnjem vrhu v Grčiji, ki trenutno predseduje skupini Med7, bo grški premier Kiriakos Micotakis gostil voditelje Cipra, Francije, Italije, Malte, Portugalske in Španije ter slovenskega in hrvaškega premierja Janšo in Andreja Plenkovića.

Na vrhu se bosta Slovenija in Hrvaška pridružili skupini, ki se bo preimenovala v EUMED. Kot so zapisali v premierjevem kabinetu, je vključitev Slovenije plod njenega dolgoletnega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije.

Slovenska stran se bo tudi v okviru sredozemskega dialoga zavzela za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije EU ter prihodnost Evrope, so še navedli.

Na vrhu v Atenah bodo sicer voditelji razpravljali o vplivu podnebnih sprememb na Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju bo sledila razprava o miru, varnosti in stabilnosti v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu, evropski agendi in promociji obnovljenega partnerstva z državami Južnega sosedstva – nova agenda za Sredozemlje. Na delovni večerji pa bodo voditelji razpravljali o razmerah v Afganistanu, migracijah in boju proti terorizmu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen