(Še dobro leto dni do uvedbe evra na Hrvaškem) Za hrambo 1,1 milijarde kovancev kun bo potreben prostor kamor bi lahko spravili kar 120 zagrebških tramvajev

0

Hrvaška centralna banka (HNB) je potrdila, da v sodelovanju s hrvaškim ministrstvom za obrambo iščejo ustrezen prostor, v katerem bodo lahko shranili in varovali kovance kun, ko jih bodo zamenjali z evri. Gre za približno 1,1 milijarde kovancev kun, za njihovo hrambo pa bo potreben prostor kot bi morali shraniti 120 zagrebških tramvajev, ocenjujejo v HNB.

Hrvaška se pripravlja na uvedbo evra s 1. januarjem 2023. Guverner HNB Boris Vujčić je za hrvaške medije povedal, da bo eden večjih izzivov pri zamenjavi kun z evri reševanje usode bankovcev in kovancev hrvaške valute. Poleg 1,1 milijarde kovancev bo treba poskrbeti tudi za približno pol milijarde bankovcev.

Vujčić je večkrat dejal, da je količina kovancev, ki jih bo treba zamenjati, prostorsko enaka velikosti 120 zagrebških tramvajev. Ti so dolgi 32 metrov, široki 2,3 metra in visoki 3,4 metra. Tehtajo 42 ton.

V HNB pričakujejo, da bodo do konca prve polovice prihodnjega leta podpisali pogodbo s hrvaškim ministrstvom za obrambo o najemu prostorov v kateri izmed vojašnic. V sodelovanju s hrvaško vojsko bi tako poskrbeli za hrambo in varovanje kovancev kun, ki jih bo možno zamenjati še tri leta po uvedbi evra. Potem naj bi kovance “demonetizirali” z različnimi stroji ali pa stalili.

Za bankovce kun ne predvidevajo roka za zamenjavo v evre. V HNB napovedujejo, da jih bodo uničevali sukcesivno pri njihovi zamenjavi z evri. V prvih šestih mesecih po uvedbi evra bo sicer kune možno zamenjati brez nadomestila v hrvaških bankah, podružnicah agencije za plačilni promet (Fina) in poštah, so še napovedali na spletni strani HNB.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo sredi prihodnjega leta seznanjeni tudi z odločitvijo Bruslja, ali država izpolnjuje vse pogoje za uvedbo evra z začetkom leta 2023.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen