Prvi nadzornik Pošte: Družba posluje nad načrti, Kokot uživa zaupanje

0

Pošta Slovenije po navedbah predsednika nadzornikov Ervina Renka posluje eksponentno in presega za to obdobje načrtovane rezultate. Začasni generalni direktor družbe Tomaž Kokot tudi uživa zaupanje nadzornega sveta. Renko izpostavlja začasnost Kokotovega mandata in napoveduje pravočasno izpeljane postopke imenovanja novega vodstva.

Dogajanje v vodstvu Pošte Slovenije razburja že nekaj časa, Kokotu pa naj bi po pisanju medijev zaradi očitkov o nepravilnostih nedavno že grozilo, da bi ga razrešili. Pravno mnenje o dogajanju v družbi, ki ga je pri odvetniku Stojanu Zdolšku naročila revizijska komisija nadzornega sveta Pošte Slovenije, je namreč pokazalo, da je bilo razreševanje nekaterih vodilnih delavcev Pošte Slovenije nezakonito.

Kot je prejšnji teden poročal časnik Delo, je bila seja nadzornega sveta, na kateri bi obravnavali Zdolškovo pravno mnenje, tik pred zdajci odpovedana, Slovenski državnih holding (SDH) pa je vmes imenoval dva nova nadzornika. Ta naj bi bila po navedbah časnika iz vrst SDS, ki zdaj nadzorni svet povsem obvladuje.

Kokot, ki za zasedanje položaja naj prav tako ne bi imel ustreznih izkušenj, se je medtem po pomoč obrnil na odvetnika Francija Matoza. Ta je pripravil pravno mnenje o Zdolškovem pravnem mnenju. Zdolšek naj bi za pravno mnenje, za katerega se je dogovoril član revizijske komisije nadzornega sveta Pošte Aleš Buležan, zdaj že nekdanji nadzornik družbe, zaračunal 35000 evrov brez DDV, kot kaže, pa zanj očitno ne bo dobil plačila.

Matoz je namreč glede plačila Zdolškovega pravnega mnenja zapisal, tako Delo, da tudi sodna praksa potrjuje, da bi bila Pošta Slovenije ta račun dolžna plačati le, če bi Zdolškovo storitev naročila oseba, ki je pooblaščena družbo zastopati navzven. Buležan pa takšnega pooblastila nima oz. ga ni imel. Prav tako takšnega pooblastila nima predsednik revizijske komisije Matjaž Fortič, ki sicer sodi pod okrilje stranke SMC, a je vprašanje, koliko časa bo še nadzornik Pošte Slovenije, še dodaja časnik.

Poleg tega, tako Delo, po statutu Pošte Slovenije naloga revizijske komisije nikakor ni preverjanje pravilnost razreševanja vodstvenih delavcev. To področje, opozarja v svojem pravnem mnenju Matoz, je v domeni poslovodstva družbe, torej uprave, nikakor pa ne v domeni nadzornega sveta.

Renko je za STA povedal, da se je nadzorni svet Pošte na zadnji seji seznanil s pravnim mnenjem Odvetniške družbe Zdolšek ter dopisom odvetnika Tomaža Osolnika, ki ga je slednji naslovil na SDH. Nadzorni svet se je tudi seznanil s pravnim mnenjem odvetnika Matoza, ki ga je naročilo poslovodstvo družbe. Nadzorniki so Kokotu naložili, da poda pisno izjavo glede navedb v dokumentih odvetnika Zdolška in odvetnika Osolnika.

Prvi nadzornik Pošte Slovenije je tudi zagotovil, da Kokot uživa zaupanje nadzornega sveta. Kot je poudaril, je Kokotov mandat začasne narave, vodenje družbe je prevzel 1. aprila, imenovan pa je bil do imenovanja novega generalnega direktorja, a ne več kot za eno leto. “Z upoštevanjem rokov bo nadzorni svet pravočasno nadaljeval z ustreznimi postopki izbora,” zagotavlja Renko.

Kot še poudarja Renko, nadzorni svet Pošte Slovenije sledi načelom korporativnega nadzora in sedaj deluje v polni sestavi ter s člani nadzornega sveta, ki imajo polni mandat. “Poslovanje družbe je eksponentno in presega načrtovane obdobne rezultate ter dosega merila za merjenje uspešnosti poslovanja, sprejeta s strani SDH,” je še izpostavil za STA.

Nad dogajanjem v pošti sicer bdi tudi SDH. Nadzorniki SDH od uprave Pošte še naprej pričakujejo spoštovanje najvišjih standardov korporativnega upravljanja in podpira upravljavske aktivnosti SDH usmerjene v zagotovitev nadaljnjega uspešnega poslovanja Pošte Slovenije kot tudi, da se čimprej razjasnijo vsi sumi in namigovanja potencialnih nepravilnosti v Pošti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen