Program Erasmus+ napreduje na digitalnem področju, a pred nami je še veliko dela

0

(21. september 2021) Stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, dr. Milan Zver, je danes pozdravil novost, ki jo je predstavila Evropska komisija: mobilno aplikacijo Erasmus+, ki vključuje tudi evropsko študentsko izkaznico – ta bo veljala po celotni EU.

Dr. Zver je povedal, da se je v pogajanjih z Evropsko komisijo in s Svetom EU leta 2019 in 2020 zavzemal, da bi bil program čim bolj enostaven za uporabnike in da bi bila IT orodja čim bolj napredna: “Nova aplikacija in študentska izkaznica naj bi v prihodnje naredili korak k temu, za kar sem se zavzemal: vse storitve za Erasmus+ na enem mestu, tako imenovani one-stop-shop.”

Aplikacija deluje na najbolj razširjenih mobilnih platformah Android in iOS ter  je na voljo v vseh jezikih EU. Študentom bo omogočala iskanje univerze, kjer bodo gostovali, podpis študentskega sporazuma ipd, evropska študentska izkaznica pa bo omogočala dostop do kulturnih dejavnosti in posebnih ponudb na univerzi in v državi izmenjave.

Uvedbo evropske študentske izkaznice je sicer omogočila mreža Erasmus brez papirja, v kateri sodeluje že več kot 4 tisoč univerz – vsa izmenjava podatkov med univerzami, ki pošiljajo in tistimi, ki sprejemajo študente, poteka online.

Nova aplikacija in študentska izkaznica sicer predstavljata velik napredek pri digitalizaciji programa Erasmus+, a obenem dr. Zver opozarja na mnoge probleme, o katerih v zadnjih mesecih poročajo posamezniki, organizacije in nacionalne agencije iz vse EU.

Zdi se, da so težave z IT orodji največji problem pri zagonu novega sedemletnega programa, ki teče od 2021 do 2027 in sama aplikacija nikakor ne bo rešila vseh težav – IT orodij za Erasmus+ je namreč ogromno, med njimi so tista za prijavo projektov, pa orodja za nacionalne agencije, za ocenjevanje projektov, za povračilo stroškov in še mnoga druga.

Evropski poslanec zato v prihajajočih tednih načrtuje soočenje na tehničnem nivoju, kjer bo Evropska komisija pozvana, da predstavi načrt za odpravo omenjenih težav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen