Pritisk na Lascheta po volilnem porazu vse močnejši

0

Kritike na račun Armina Lascheta, vodje nemških krščanskih demokratov (CDU) in njihovega kanclerskega kandidata na nedeljskih volitvah bundestaga so vse glasnejše. Krepijo se pritiski, naj prevzame odgovornost za volilni debakel. Javnomnenjske raziskave medtem kažejo, da njegovega namena oblikovati novo vlado večina Nemcev ne podpira.

Konservativna unija CDU in CSU je na nedeljskih volitvah z dobrimi 24 odstotki podpore zabeležila najslabši volilni rezultat doslej. Za približno odstotno točko in pol so jo premagali socialdemokrati (SPD) s kanclerskim kandidatom Olafom Scholzom na čelu, ki so tako občutno popravili rezultat s prejšnjih volitev leta 2017.

Kljub drugemu mestu je Laschet napovedal, da bo skušal oblikovati vladno koalicijo z liberalci (FDP) in Zelenimi. Skupaj z omenjenima strankama sicer želi vladati tudi Scholz, ki vztraja, da so mu volivci kot zmagovalcu podelili jasen mandat za sestavo vlade.

Najnovejše ankete, objavljene danes v nemških medijih, kažejo, da večina Nemcev ne podpira Laschetovega poskusa oblikovanja koalicije. V javnomnenjski raziskavi, objavljeni v časniku Augsburger Allgemeine, je dobrih 70 odstotkov vprašanih menilo, da je Laschetov naskok na kanclerstvo ali povsem ali vsaj delno napačen. Le 22 odstotkov jih je njegove načrte podprlo.

Dnevnik Bild je medtem objavil raziskavo javnega mnenja, ki kaže, da le 21 odstotkov vprašanih meni, da bi moral Laschet po porazu ostati na čelu CDU, 51 jih temu nasprotuje, preostalim pa je vseeno oziroma ne vedo. Za kanclerja si ga želi le 13 odstotkov vprašanih.

Še ena raziskava, ki jo je za javno televizijo ARD opravil inštitut infratest dimap, kaže, da si kar 55 odstotkov Nemcev želi koalicijo SPD z Zelenimi in FDP.

Podobno kot pri ljudeh Laschet očitno tudi v lastni stranki ne uživa pretiranega zaupanja. Nemški mediji in tuje tiskovne agencije danes povzemajo izjave številnih vidnih predstavnikov CDU, ki menijo, da Laschetovo vztrajanje pri poskusu oblikovanja koalicije ni na mestu.

“Ponižno in s spoštovanjem bi morali sprejeti voljo volivcev, s skromnostjo in prisebnostjo,” po poročanju Deutsche Welle meni ministrski premier zvezne dežele Hessen Volker Bouffier, viden član CDU. Tilman Kuban, vodja podmladka CDU, podobno ocenjuje, da stranka “nima mandata za vladanje”. “Volitve smo izgubili. Pika,” je izjavil.

Tudi vodja CDU na Spodnjem Saškem Bernd Althusmann po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjuje, da je treba spoštovati željo volivcev, ki očitno hočejo spremembo. To mnenje med drugim deli ministrski predsednik Saške Michael Kretschmer.

Nekateri so šli še dlje in ocenili, da bi moral Laschet prevzeti odgovornost za volilni debakel ter odstopiti z vrha CDU. Da stranka potrebuje temeljito kadrovsko prenovo, sta med drugim izjavila aktualni gospodarski minister Peter Altmaier in predsednik CDU v Hamburgu Christoph Ploss.

“Izgubili ste. Prosim, imejte vsaj malo uvida. Preprečite nadaljnjo škodo CDU in odstopite,” je na Twitterju zapisala deželna poslanka CDU Ellen Demuth. Vodja podmladka CDU na Saškem Marcus Mündlein je pozval k “resnično novemu začetku”, ki pa da je lahko uspešen le, če Laschet odstopi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Laschet se je danes že sestal z novo poslansko skupino unije v bundestagu, ki je številčno manjša od prejšnje, in pri tem priznal, da je med predvolilno kampanjo storil napake, kar je tudi obžaloval. Kot se je še izvedelo od sodelujočih na ustanovni seji skupine, se Laschet tudi želi opravičiti tistim, ki so bili prizadeti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja poslanske skupine Ralph Brinkhaus je na seji izpostavil, da volivke in volivci kanclerskega kandidata CDU/CSU niso dobro sprejeli. Predsednik CSU Marksus Söder pa se je poslancem unije zahvalil za odločen boj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen