(Prisrčno srečanje) Papež Frančišek prispel na Madžarsko in se srečal s premierom Orbanom

0

Papež Frančišek je danes prispel na Madžarsko in se v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogovora, ki je potekal ob robu mednarodnega evharističnega kongresa, se je udeležil tudi madžarski predsednik Janos Ader.

Srečanje, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajalo približno 40 minut, je potekalo po predvidenem programu in v “prisrčnem vzdušju”, so sporočili iz Vatikana. Med temami pogovora so bile vloga Cerkve na Madžarskem, varovanje okolja in zaščita družine, so dodali.

Papež je po pogovoru dejal, da sta imela z Orbanom prijeten pogovor o okolju in družini, je še poročala Ansa.

Vatikanski televizijski kanal je prikazal papeža, ki vstopa muzej likovnih umetnosti v Budimpešti, ne pa tudi posnetkov ali fotografij s srečanja. Orban pa je na svoji Facebook strani objavil fotografijo rokovanja s papežem, poroča AFP.

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen “obrambi krščanske civilizacije v Evropi”. Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

Papež bo med predvidoma osemurnim obiskom na Madžarskem maševal na osrednjem trgu v Budimpešti in se srečal z državnimi škofi, predstavniki različnih krščanskih kongregacij in voditelji madžarske judovske skupnosti. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen