Primož Roglič po novi etapni zmagi tretjič zapovrstjo zmagovalec Vuelte

0

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec dirke po Španiji. Zadnji dan je v vožnji na čas od Padrona do Santiaga de Compostele (33,8 km) slavil še četrto etapno zmago v zadnjih treh tednih in zasluženo še tretjič zapovrstjo osvojil špansko pentljo.

Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) se je tako vpisal v zgodovino kot tretji kolesar, ki mu je uspelo v zaporednih letih osvojiti špansko pentljo. Prvemu je to uspelo Švicarju Tonyju Romingerju (1992-1994), nato pa le še Špancu Robertu Herasu (2003-2005), ki je s štirimi naslovi tudi rekorder na španskih pentljah.

Roglič je bil najboljši leta 2019, ko je ob premiernem nastopu na Vuelti ugnal Španca Alejandra Valverdeja in svojega rojaka Tadeja Pogačarja. Leto kasneje je v tesnem zaključku ugnal Ekvadorca Richarda Carapaza in Britanca Hugha Carthyja.

Letos je slavil 4:42 minute pred domačinom Enricom Masom (Movistar) ter 7:40 pred Avstralcem Jackom Haigom (Bahrain Victorious).

Zadnji dan oziroma vožnjo na čas je kot olimpijski zmagovalec v tej disciplini začel z zlato obarvanim kolesom in kot nesporni favorit za etapno zmago ter upravičil napovedi stavnic. Že na prvem vmesnem času, na vrhu prvega krajšega vzpona, je imel Zasavec 20 sekund naskoka pred Cortom Nielsnom. Pri drugem je izgubil tri sekunde, v srednjem delu trase pa skorajda zgrešil še odcep ceste. Do glavnega trga Obradoiro v Santiago de Composteli pa je zadržal visok ritem in slavil četrtič v zadnjih treh tednih.

Ciljno črto je prečkal s časom 44:02 minute in za 14 sekund ugnal Danca Magnusa Corta Nielsna (EF Education-Nippo). Tretje mesto je pripadlo Nizozemcu Thymenu Arensmanu (Team DSM), ki je zaostal 52 sekund.

V boju za preostala mesta na odru za zmagovalce je Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) na začetku pretil tretjeuvrščenemu Haigu, ta pa je prihranil več moči za zaključek in ubranil tretje mesto na odru za zmagovalce. Drugo je zasedel Mas, ki pa ga je Roglič do konca trase prehitel na cesti, potem ko je startal dve minuti za njim.

Od preostalih Slovencev je dobra vožnja uspela Janu Polancu (UAE Team Emirates). Devetindvajsetletni Kranjčan je na koncu zasedel 14. mesto (+2:24). S tem je bil boljši tudi od državnega prvaka v kronometru Jana Tratnika (Bahrain Victorious), ki je za zmagovalcem na 34. mestu zaostal 3:21 minute. Luka Mezgec (BikeExchange) je z zaostankom 6:57 minute končal med zadnjimi na 122. mestu.

Slovenska prevlada na tritedenskih dirkah se po zaslugi Rogliča in Pogačarja tako nadaljuje. Odkar je mlajši Slovenec presedlal v profesionalno karavano kolesarstva, sta slavila na petih od devetih velikih pentelj. Rogliču so pripadle tri dirke po Španiji, Pogačarju pa zadnja dva Toura.

Poleg obeh Slovencev je v zadnjih treh letih le Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) slavil dvakrat, ko je dobil Tour 2019 in letošnji Giro. Glede na prevlado Pogačarja na Touru in Rogliča na Vuelti, Slovencem v zbirki manjka le še skupna zmaga na dirki po Italiji, na kateri pa je v zadnjih treh letih nastopil le Roglič leta 2019, ko je bil skupno tretji.

Roglič je na zadnjih sedmih tritedenskih pentljah trikrat slavil, bil enkrat drugi ter po enkrat tretji in četrti. Le letošnji Tour je zaradi padcev končal predčasno. Sicer pa je bil vselej pri vrhu in v boju za najbolj prestižne majice v kolesarstvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen