Premier Janša danes na demografskem vrhu v Budimpešti

0

Predsednik slovenske vlade Janez Janša bo danes sodeloval na demografskem vrhu v Budimpešti, na katerem bodo med drugim govorili izzivih na področju demografije, napovedujejo v premierjevem kabinetu. V središču razprav, na katerih bo sodeloval tudi nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence, bo družina.

Na 4. demografskem vrhu, ki poteka na dve leti, bodo sodelovali premierji več držav članic EU, nekdanji ministri, člani Evropskega in nacionalnih parlamentov, najvišji predstavniki različnih verskih skupnosti, predstavniki civilne družbe, akademiki in novinarji.

Po navedbah madžarske vlade bo sodelovalo okoli 70 govorcev, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Janša bo sodeloval na panelu z naslovom Družina: ključ do trajnosti, na katerem bodo poleg njega sodelovali še nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence, srbski predsednik Aleksandar Vučić in poljski premier Mateusz Morawiecki, so sporočili iz Janševega kabineta.

Vrha se bodo predvidoma udeležili tudi madžarski premier Viktor Orban, češki premier Andrej Babiš in srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik.

Skupaj bodo razmišljali in razpravljali o demografskih izzivih, ki so pred nami, ter pripravili predloge skupnih rešitev. Izmenjali bodo tudi dobre prakse na področju demografskih in družinskih politik, so zapisali v premierjevem kabinetu.

“Statistike kažejo, da je v Zahodnem svetu mogoče zaznati upad rojstev, družbe se starajo. Zato je skupna dolžnost in odgovornost, da demografske izzive sodobnega časa obravnavamo kot prednostno nalogo. Poiskati je treba učinkovite, dolgoročne rešitve za posamezne države in regije,” so zapisali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen