[Policija je za to, da dela red] Minister Hojs za Planet TV: Policija bi morala z večjo aktivnostjo preprečiti vdor protestnikov na obvoznico

6

Minister Aleš Hojs je za Planet TV ocenil, da bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo. Za delo policije je po njegovih besedah sicer odgovoren generalni direktor, sam pa se lahko čuti odgovornega le v tem, da ni bolj zagovarjal svojega stališča, da je naloga policije delanje reda.

Varovanje prvega dela sredinega protesta na Trgu republike, na katerem je več tisoč ljudi protestiralo proti pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je bilo po oceni ministra za notranje zadeve Hojsa izvedeno ustrezno, strokovno in primerno.

V pogovoru za televizijo pa je bil kritičen do tega, da je policija dopustila vdor skupine protestnikov na ljubljansko obvoznico, zaradi česar se je ustavil promet, da jih je razgnala, pa je policija morala uporabiti tudi vodni top.

Ob tem pa je poudaril, da je policija, ko je skoraj leto in pol poslušala tako novinarje kot razprave na izrednih sejah v DZ, sklicanih na zahtevo opozicije, o policijski agresiji in policijski državi “pravzaprav v nekem krču”. Kot je dejal, sam v takih primerih zagovarja trši pristop in večjo aktivnost policije. Ko se bodo za to odločili tudi novinarji in opozicija, bo tudi policija lažjega srca izvajala svoja zakonska pooblastila, je prepričan minister.

“Za delo policije je odgovoren generalni direktor policije. Sam sem odgovoren za usmeritve policije. Lahko se čutim odgovornega zgolj v tem, da v vseh tistih, tudi nočnih sejah v parlamentu nisem zagovarjal tega, kar vseskozi mislim, in sem večkrat javno povedal, da je policija za to, da dela red, ne pa da je ustrežljiva do novinarjev ali do opozicije,” je minister odgovoril na vprašanje, ali se čuti kakorkoli odgovornega za delo policije na protestih.

Že v sredo zvečer je Janez Janša v zapisu na Twitterju ministrstvo za notranje zadeve namreč pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani “očitno ni sposobno preventive”.

Na vprašanje, ali se torej obeta menjava vodstva Policijske uprave Ljubljana, je Hojs odvrnil, da tega ne more reči, saj da se sam v kadrovske poteze policije ne vpleta. “Kot veste, je moja edina zakonska pristojnost, da predlagam imenovanje oz. razrešitev generalnega direktorja policije,” je dejal in dodal, da v tem trenutku kakšnega namena po tem nima.

Pojasnil je, da je direktor ljubljanske PU Boštjan Glavič že pred časom izrazil željo, da tega dela ne bi več opravljal. Navedbe, da naj bi do menjave prišlo zaradi sredinih dogodkov, pa je označil za natolcevanje.

Po informacijah več medijev naj bi ga nasledil dolgoletni pomočnik direktorja uniformirane policije na generalni policijski upravi Janez Rupnik, po navedbah POP TV bi se to lahko zgodilo že v petek.

Hojs je danes za Planet TV komentiral tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je danes zadržalo izvajanje pogoja PC za zaposlene v državni upravi. Kot je dejal, je ne pozdravlja vsebinsko, ampak zato, ker je ustavno sodišče končno prevzelo odgovornost. “To pomeni, da imamo sedaj tiste ljudi, ki bodo na koncu odgovorni, če bo epidemija šla ponovno na slabše,” je dejal.

Št. komentarjev: 6
 1. Pubec pravi

  Mogoče bi bilo tega manj, če bi se tudi on kdaj ugriznil v jezik, ko ” blebeta” po twitterju

 2. linke pravi

  v policiji oziroma ljudski milici kar ,je slovenska policija bi morali že 91 leta narediti čistko. tako pa ima še po 30 letih vsak drugi komandir miličniške postaje v pisarni sliko tita in se ni čudit da še zmerom čuvajo bratstvo in edinstvo. naj poskušajo desni imeti proteste po ljublani , bodo posredovali miličniki čisto drugače kot pa ob teh protestih levičarjev.

  1. Re gornjemu pravi

   Veš, dragi moj, tudi tvoj ljubljeni vodja je nekdanji komunistični kader pa Gorenak pa Tanko in zagotovo je še več takih , ki in še tu in tam, ko jih nihče ne vidi, čuvajo bratstvo in edinstvo, zato je pametneje, če si tiho

 3. linke pravi

  ne vem koga misliš z ljubljenim vodjem ti ta spodnji. moj ni , mogoče je pa tvoj ljubleni vodja še tisti ki visi na slikah po policijskuh postajah širom slovenije. tudi ti še nisi lustriran ,pa bi lahko bil glede na tvoja leta

  1. Re gornjemu pravi

   Ne vem , pri kolikih letih bi moral človek biti lustriran, razsvetli me , prosim! Naj še jaz tebe, čeprav vem, da blefiraš, če ne, pa je čas , da pričneš slediti dnevni politiki, ki se v veliki meri vrti okrog njega, najboljšega, najpoštenejšega, najpametnejšega predsednika vlade vseh časov!

 4. linke pravi

  a to misliš na u onega iz murgelj. .ta je res najpametnejši .pa še lepe plave očke ima.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen