Pahor po govoru na ZN še na srečanjih z Lavrovom in Guterresom

0

Predsednik Borut Pahor se je danes v New Yorku po govoru na splošni razpravi 76. zasedanja Generalne skupščine ZN, v katerem je poudaril potrebo po dialogu, sestal med drugim še z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

Pahor se tem končuje obisk v New Yorku, enako tudi zunanji minister Anže Logar, ki je spremljal predsednika in je imel svoj program.

Pahor se je danes pred govorom v Generalni skupščini pogovarjal z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ki je na splošni razpravi nastopil tik pred njim. Prav tako je govoril s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ki je nastopil za njim.

Generalno skupščino je v času jutranjih govorov vodil slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh, ki je bil izvoljen za enega od 21 podpredsednikov Generalne skupščine ZN pod vodstvom predsednika Abdule Šahida. Ta si je medtem za svojo posebno svetovalko izbral nekdanjo veleposlanico Slovenije pri ZN Darjo Bavdaž Kuret.

Pahor in Michel sta govorila o vrhu o Zahodnem Balkanu, ki bo 6. oktobra na Brdu pri Kranju. Pahor se je srečal še s predsednikom vlade Luksemburga Xavierjem Bettelom.

Z Guterresom pa sta govorila o problemu podnebnih spremembah in aktualnih varnostnih izzivih. Pahor je potrdil zavezanost Slovenije multilateralizmu in sodelovanju z ZN. Poudarila sta pomen krepitve multilateralizma pri gospodarskem in družbenem okrevanju po covidu-19. Pahor je Guterresa povabil, naj obišče Slovenijo prihodnje leto ob 30. obletnici članstva države v ZN.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozdravil odločitev, da se dan vsakoletne slovesnosti pri Ruski kapelici razglasi za dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Sogovornika sta se strinjala, da si je treba prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva. Govorila sta o Afganistanu in tudi o odnosih med EU in Rusijo. Pahor je ocenil, da gre za pomanjkanje zaupanja na obeh straneh, zato bi bilo treba okrepiti dialog, ki v takih primerih edini lahko pomaga.

Pahor se je v tednu dni obiska New Yorka srečal z več svetovnimi voditelji, obiskal pravno fakulteto univerze Fordham, se udeležil sprejema za slovensko skupnost in drugih dogodkov. Med drugim se je srečal s predsednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom in katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom bin Kalifo al Tanijem.

Logar, ki je spremljal predsednika Pahorja in imel svoj program, med katerim je opravil 15 bilateralnih srečanj, se je v petek udeležil ministrskega zajtrka neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče (ICC) in konference o XIV. členu pogodbe o celoviti prepovedi izvajanja jedrskih poskusov (CTBT).

Na zajtrku o ICC je Logar poudaril pomen spoštovanja vladavine prava in prizadevanj na področju boja proti nekaznovanosti. Na virtualni konferenci o XIV. členu CTBT pa je izrazil podporo Slovenije pobudi, ki spodbuja mlade k udejstvovanju na področjih znanosti in tehnologije z namenom zagotavljanja mednarodnega miru in varnosti.

V pogovoru z alžirskim ministrom za zunanje zadeve Ramtanom Lamamro je bila osrednja pozornost namenjena gospodarskemu sodelovanju med državama. Alžirija je namreč druga najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije v Afriki.

S kolegom iz Jordanije Ajmanom Safadijem pa sta izmenjala poglede na stanje mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, govorila vlogi Jordanije v regiji in odnosih med EU in Jordanijo. Zavzela sta se za krepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja.

Že v četrtek se je Logar udeležil tudi virtualne 10. ministrske konference Skupnosti demokracij, ki jo je organiziralo romunsko predsedstvo.

“Demokracijo je treba obravnavati kot univerzalno vrednoto, ki temelji na svobodno izraženi volji ljudi, da sami določijo svojo prihodnost,” je poudaril Logar in izpostavil, da je to še posebej pomembno v času pandemije covida-19, ko so se trendi, ki ogrožajo demokratične sisteme in vrednote, poslabšali.

“Slovenija se zavzema za kakovostno, pregledno, odgovorno in etično umetno inteligenco, ki bo temeljila na človekovih pravicah,” je še dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen