Newyorške borze začele z rastjo

0

Newyorške borze so trgovalni dan, ki ga bodo zaznamovale odločitve ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) o bodoči denarni politiki ZDA, začele pozitivno. Vlagatelji sicer pričakujejo, da bo Fed kmalu začel zmanjševati obseg izrednih ukrepov za pomoč ameriškemu gospodarstvu.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 30 minutah trgovanja pridobil 0,81 odstotka. Širši S&P 500 se je okrepil za 0,38 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se je zvišal za 0,40 odstotka.

Ameriški analitiki od zasedanja odbora za odprti trg pri Fedu, ki se je začelo v torek in se bo končalo danes z novinarsko konferenco predsednika Feda Jeroma Powella, pričakujejo namig, da bo kmalu začel zmanjševati obseg izrednih ukrepov za pomoč ameriškemu gospodarstvu. Fed je zaradi pandemije covida-19 podaljšal odkupovanje vrednostnih papirjev na podlagi hipotek in obveznic finančnega ministrstva ZDA, ki je bilo uvedeno v času finančne krize leta 2008 in 2009. Program je sedaj vreden 120 milijard dolarjev na mesec.

Glede ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ni pričakovati sprememb. Ostala naj bi na sedanji ravni med 0 do 0,25 odstotka.

Pozitivno so razpoložene tudi evropske borze. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil nekaj pred 16. uro po srednjeevropskem času 0,94 odstotka nad torkovo zaključno vrednostjo. Frankfurtski DAX se je zviševal za 0,76 odstotka, pariški CAC 40 za 1,16 odstotka in londonski FTSE 100 za 1,37 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen