Nadzorniki v upravo Pošte Slovenije imenovali Sebastijana Gostenčnika

0

Nadzorni svet Pošte Slovenije je na današnji seji za drugega člana poslovodstva imenoval Sebastijana Gostenčnika. Dveletni mandat bo nastopil 16. septembra, ko se mandat po sporazumnem razhodu izteče dolgoletnemu članu uprave Vinku Filipiču. Pošto Slovenije začasno še naprej vodi Tomaž Kokot.

Gostenčnik je na Pošti zaposlen od leta 2016, trenutno pa vodi organizacijski enoti kontrolinga ter financ in računovodstva. Kot so po seji sporočili iz družbe, je njegovo imenovanje primer dobre poslovne prakse v družbi in pomeni kontinuiteto na področjih, ki jih vodi sedanji član poslovodstva.

Sicer pa je Pošta Slovenije na ravni skupine v letošnjem prvem polletju presegla načrtovane rezultate. V sklopu poslovnih prihodkov predstavljajo največji delež prihodki od pisemskih storitev, sledijo prihodki od logističnih in paketnih storitev ter prihodki od denarnih storitev.

Letos načrtujejo nadaljnjo zmerno rast prihodkov ob upoštevanju postopnega umirjanja epidemije. Ključni za doseganje rasti bodo še naprej prihodki od paketnih in logističnih storitev, pomembne pa ostajajo pisemske in IT storitve ter storitve na mreži.

E-substitucija letos vpliva na zmanjšanje števila pisemskih pošiljk in storitev iz poslovne mreže, ki jo je vpliv epidemije še dodatno pospešil. Največje povečanje pa načrtujejo na področju paketov in hitre pošte, predvsem zaradi nadaljevanja trenda povečanja nakupov prek spletne prodaje.

V lanskem poslovnem letu, ki ga je v pretežni meri zaznamovala epidemija, je skupina ustvarila 5,2 milijona evrov čistega dobička, od tega obvladujoča družba 4,5 milijona evrov.

Časnika Večer in Dnevnik sta v zadnjih dneh poročala o nesporazumih v vrhu družbe, ki ostaja brez dveh dolgoletnih članov uprave. Omenjata koalicijske boje, o čemer naj bi beseda tekla tudi na današnji seji, o čemer pa na Pošti po seji pojasnil niso podali.

Nadzorniki naj bi želeli predvsem razčistiti, ali je pri nedavnih odpovedih delovnega razmerja trem vodilnim v poslovodstvu prišlo do kršenja notranjih pravil in celo do suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Kot piše Dnevnik, naj bi bil povod za revizijo nadzornega sveta prvi val kadrovskih čistk na Pošti, odkar je na mestu začasnega generalnega direktorja Tomaž Kokot, občinski svetnik SDS v Poljčanah, ki je nedavno razrešil svetovalca poslovodstva Franca Predikako, direktorja korporativne varnosti Andreja Masla in direktorja nabave in nepremičnin na Pošti Slovenije Uroša Fonoviča.

Pri tem naj bi Kokot, kot je pred tem poročal Večer, zaobšel pravila, ki predvidevajo, da morata odpoved delovnega razmerja podpisati dva člana poslovodstva. Pri tem naj bi zaobšel tako člana uprave Andreja Rihterja, ki je bil tisti dan v službi, kot tudi druge podpisnike, namesto njega pa je odpovedi pogodbe o zaposlitvi podpisal Martin Mlakar. Slednjega se je omenjalo kot možnega kandidata za novega člana uprave, v družbi pa je trenutno pomočnik poslovodstva.

Zahteva za revizijo odpovedi pogodb o zaposlitvi trem zaposlenim je po informacijah Dnevnika prišla iz NSi, ki se je že pred časom začela umikati iz razprtij, povezanih z upravljanjem pošte. Zaradi tega je avgusta iz nadzornega sveta med drugim odstopil dotedanji predsednik Franci Mihelič, vodenje nadzornikov pa je prevzel Ervin Renko iz politične kvote SDS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen