Na Gorenjskem porast interesa za cepljenje proti covidu-19, povečano zanimanje za cepljenje tudi v Mariboru in Kopru

0

Po zmanjšanemu interesu za cepljenje proti covidu-19 v avgustu na Gorenjskem ta mesec opažajo ponoven porast števila ljudi, ki se odločajo za cepljenje. V največjem gorenjskem cepilnem centru v kranjski vojašnici se je ta teden začelo tudi množično cepljenje s tretjim odmerkom.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj, se je to sredo v Kranju cepilo 624 oseb, od tega 120 starejših od 80 let, v četrtek pa se je cepilo celo 1025 oseb, od tega 207 starejših od 80 let in 91 otrok v starosti od 12 do 15 let. V četrtek dosežena številka dosega številke iz najboljših cepilnih dni v juniju in juliju, tudi sredina številka pa je bila bistveno višja od prejšnjih.

V Tržiču se je na torkovem odprtem terminu cepilo 142 oseb z večinoma prvimi odmerki. Številko so v Zdravstvenem domu Tržič ocenili za zelo solidno, saj je za dvakrat ali celo trikrat višja kot v slabo obiskanih odprtih terminih v avgustu. V septembru sledita še dva odprta termina.

V Škofji Loki se je na torkovem odprtem terminu cepila 201 oseba, pri čemer je bila večina cepljenih s prvim odmerkom. Število sicer ni najvišje, saj so poleti na cepilni dan cepili okoli 400 ljudi, rekordi pa so presegli celo številko 700. Vendar pa so številke boljše kot v avgustu. Septembra sledita še dve takšni odprti cepljenji v Škofji Loki in eno v Gorenji vasi.

V Kranju so ta teden začeli tudi z množičnim cepljenjem zdravstvenega osebja in prebivalstva s tretjim odmerkom. Po prednostnem vrstnem redu so bili kot prvi povabljeni starostniki nad 80 let, pri katerih je od drugega odmerka preteklo več kot šest mesecev, kar pomeni, da so so bili cepljeni v januarju in februarju.

V sredo in četrtek jih je po tretji odmerek prišlo 327. Danes so se s tretjim odmerkom cepili tudi zaposleni v kranjskem zdravstvenem domu. Naslednji teden pridejo na vrsto domovi za starejše v Cerkljah, Kranju, Naklem in Preddvoru. Na tretji odmerek pa bodo glede na razpoložljivost cepiv začeli vabiti tudi vse starejše nad 70 let in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost.

Sicer pa bo kranjska mobilna enota prihodnji teden na terenu cepila tudi nune in duhovnike v samostanih v Repnjah in na Brezjah ter v Salezijanskem domu na Trsteniku in zaposlene v podjetjih Goodyear Slovenija, Trelleborg ter Contytech.

Povečano zanimanje za cepljenje je tudi v Kopru. Kot je za STA pojasnila strokovna vodja Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak, se povečano zanimanje cepljenja kaže predvsem, ko cepijo na terenu. Začeli so namreč s 70 cepljenji na terenu, v sredo pa so na terenu cepili že 238 ljudi.

Na teden cepijo tudi približno 100 otrok, pri čemer pa ne opažajo porasta. Ljudje tudi že prihajajo po tretji odmerek, in sicer je v Kopru takih od 10 do 20 na teden, je pojasnila Kolander Bizjakova.

Prav tako so večje zanimanje za cepljenje opazili v Mariboru. Kot je za STA povedal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik, so ta teden v primerjavi s prejšnjim opazili 50-odstotni porast.

Povečano zanimanje opažajo predvsem pri srednji generaciji, preseneča pa jih, da je med starejšimi od 80 let s prvim odmerkom cepljenih le 65 odstotkov njihovega prebivalstva. Tudi za cepljenje otrok ne opažajo kakšnega večjega zanimanja, saj so jih doslej v starosti od 12 do 17 let cepili le 1455.

Prejšnji teden so v Mariboru začeli cepiti tudi s tretjim odmerkom, za katerega na drugi strani vlada precejšen interes. Kot je izpostavil Završnik, je precejšnja disonanca med ljudmi, nekateri se sploh ne želijo cepiti, drugi pa si želijo že tretji odmerek.

Kot je izpostavil Završnik, je ključno predvsem, da se cepijo starejši, cepljenje pa je dobro tudi za ostale, poleg zaščite pa prinaša tudi možnost normalnega življenja. Kot je opozoril, je različica delta izjemno napadalna, okuženi pa raznašajo velike količine virusa. Zato bo do pomladi vsak prišel z stik z virusom, je pojasnil.

Završnik, sicer pediater, je posebej spregovoril tudi o cepljenju otrok. Kot je pojasnil, bi praviloma tisti, pri katerem se razvije reakcija po cepljenju, imel večjo reakcijo tudi v primeru, da bi zbolel. To pomeni, da če bi otrok po cepljenju dobil miokarditis, vnetje srčne mišice, kar se sicer zgodi izjemno redko, bi, če ne bi bil cepljen in bi zbolel, imel veliko možnost razvoja večorganskega vnetnega sindroma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen