Minister Simoniti parlamentarnim simpatizerjem levih fašistov povsem zaprl usta: Antifa je gibanje lumpenproletarcev!

5

Skupno nujno sejo komisije DZ za peticije in odbora za kulturo, sklicano na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP, na kateri bi morali razpravljati tudi o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, so po slabi uri prekinili. Razlog je bil odsotnost pristojnih ministrov, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore. A v državnem zboru je minister za kulturo Vasko Simoniti imel odlično razpravo in skrajni levici v parlamentu kar nekajkrat povsem zaprl usta.

Povod za sklic skupne seje je v imenu predlagateljev pojasnila poslanka SD Meira Hot. Poudarila je, da se v zadnjem času soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih, ki postajajo vsestranska platforma tovrstnih dejanj. Zato so predlagali sklep, s katerim bi člani parlamentarnih delovnih teles ostro obsodili vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh.

Ocenila je tudi, da je “povsem nesprejemljivo, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status društva v javnem interesu,” in spomnila, da njegov donedavni predsednik Urban Purgar javno izjavlja, da je bil Hitler heroj. “Kako je lahko poveličevanje enega največjih nacističnih voditeljev splošno koristno za našo družbo in javni interes,” se je vprašala in dodala, da je to v nasprotju s slovenskim pravnim redom.

Tako predlagatelji želijo, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je društvu podelilo omenjeni status in da v imenu javnega interesa razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev te odločitve. Predlagali so tudi, da ministrstvo za kulturo pozove pristojne institucije, naj preverijo, če omenjeno društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je ocenil, da je seja o neonacizmu dobrodošla in bi bilo dobro, “da se o sovražnem govoru in o totalitarnih zločinskih sistemih, kot so komunizem, fašizem in nacizem, enkrat spregovori v parlamentu”. Prikimal je nekaterim stvarem, na katere so na ministrstvu že odgovorili. “So pa tudi stvari, ki ne držijo. Kot na primer, da je bilo to društvo financirano,” je dejal in dodal, da so bile to laži predsednice “te nazadnjaške stranke združene liste ali kako se imenujete”.

Če je v Sloveniji neonacizem prisoten, naj to po njegovih navedbah detektirajo pristojni organi, sicer pa je treba po njegovem “enako in čuječe pristopiti tudi k detektiranju drugih totalitarnih sistemov”.

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič (Levica) je ministra večkrat opozorila, naj se vzdrži žalitev, minister pa je sejo, ne da bi se opredelil do predlaganih sklepov, kmalu zapustil. Na sejo je bil sicer vabljen tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, a se je tudi opravičil.

Sejo so zaradi neprisotnosti ministrov na predlog Hotove brez glasovanja prekinili.

Predstavniki opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, SAB in Levica so bili sicer v današnji izjavi za medije pred začetkom seje jasni, da bodo na seji zahtevali, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status društva v javnem interesu.

Ob tem je predsednica odbora za kulturo in poslanka Levice Violeta Tomić poudarila, da zakon o društvih prepoveduje ustanavljanje društev, ki spodbujajo narodno, rasno, versko ali drugo neenakopravnost, nestrpnost ali sovraštvo. Poveličevanje nacizma bi se moralo po njenih besedah kaznovati z zaporom do dveh let, ne pa nagraditi s posebnim statusom. “Povsod po Evropi se ideje nacizma in fašizma strogo preganja, vlada Janeza Janše pa takšne ideje spodbuja in jim daje veljavo,” je dejala Tomičeva.

“To, kar se v Sloveniji dogaja v zadnjih mesecih, to sovraštvo, ki ga podpihuje sam državni vrh, to spodbujanje nasilja, žaljenja žensk, žaljenja drugače mislečih, ubijanja neodvisnih medijev, to je vredno najostrejše obsodbe,” je poudaril poslanec SD Marko Koprivc.

Da fašizem in nacizem nista slovenski temeljni vrednoti in da “nikakor nista v javnem interesu”, je izpostavila tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Mlačen odziv ministra za kulturo pa je za LMŠ po njenih besedah nesprejemljiv.

Po mnenju poslanca SAB Marka Bandellija pa je poveličevanje neonacizma in Hitlerja žalitev do Slovencev in slovenske zgodovine, zato “moramo podporo ideologijam, ki ne sodijo v demokratično družbo, nemudoma zaustaviti”.

Sklic seje so pozdravili tudi v aktivu delavk in delavcev v kulturi, kjer so izpostavili, da na vzpon fašizma in nacizma v Sloveniji opozarjajo že dalj časa.

Št. komentarjev: 5
 1. METULJ pravi

  Ja, Slovenci slišimo in vidimo vsakodnevne laži in še enkrat laži vidnih predstavnikov stranke SD!! Ogabno to, ress!!

 2. METULJ pravi

  Pri lažeh in zavajanju nosi rdečo fano Fajonova, ki bruha laži v svojih lajnastih govorih !! Primitivka, ki “vzdržuje ” ugled stranke SD! Le naprej, le naprej, dokler je še vetra kej!! Koza!!

 3. METULJ pravi

  Pri lažeh in zavajanju nosi rdečo fano Fajonova, ki bruha laži v svojih lajnastih govorih !! Primitivka, ki “vzdržuje ” ugled stranke SD! Le naprej, le naprej, dokler je še vetra kej!!

 4. METULJ pravi

  Vidna članica SD Fajonova bruha laži v svojih lajnastih govorih še pa še! Ampak: le naprej, le naprej, dokler je še vetra kej!! Super to, za nas Slovence!!

  1. Re gornjemu pravi

   Tebi se je , očitno skisalo, zajemi zrak in se umiri. Vetra pa je še v Slovencih še veliko, boš videl

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen