Mineva 30 let od izida kultnega Nirvaninega albuma Nevermind

0

Natanko pred 30 let je izšel drugi studijski album skupine Nirvana Nevermind, ki velja za pomemben mejnik generacije 90. let. Album z ikonično podobo golega otroka, ki plava za dolarskim bankovcem, je bil prodan v več kot 30 milijonih izvodov. Na njem je med drugimi uspešnica Smells Like Teen Spirit, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

V središču albuma Nevermind je bila po pisanju AFP kontradiktornost frontmana Nirvane Kurta Cobaina, ki je nihal med apatijo in revolucionarnostjo, med prijaznostjo in jezo. Najbolj zanimivo je, da so albumu prisluhnili tako punkerji kot metalci in privržence indie glasbe, s svojim pop pridihom pa je pritegnil tudi širše poslušalstvo.

Charlotte Blum, ki je nedavno izdala knjigo o grunge gibanju, je za AFP dejala, da je bil Nevermind album, zaradi katerega je “hard rock zvenel starokopitno, rock, ki je bil popularen v 90. letih minulega stoletja pa površno, mizogino in manj intenzivno”. Najudarnejša skladba z albuma, ki je mnoge dvignila na noge, je Smells Like Teen Spirit.

Na Nevermind so mesto našle tudi skladbe z refreni, ki “gredo hitro v uho”, kakšni sta Come As You Are in Lithium, pa tudi mirnejši komadi, kot sta Polly in Something in the Way. Zvok pesmi na albumu je pogosto besen, melodije pa preproste, Cobain jih je nekoč primerjal z “otroškimi rimami”. Po pisanju AFP je temu tako, ker je frontman Nirvane poleg alternativnim skupinam rad prisluhnil tudi Abbi, Queenom in Beatlom.

Je pa Cobainovo punk-rock držo načelo spoznanje, da so Nevermind za svojega posvojili tudi “japiji, ki so se naokrog vozili v BMW-jih”. Producent Butch Vig je po pisanju AFP dejal, da bi bilo glasbeniku vseeno, če bi prodali zgolj 50.000 izvodov tega albuma. Občutek, “da se je prodal”, je bil namreč po njegovih besedah za Cobaina neznosen.

H kultnostni albuma pa je po drugi strani pripomogel prav Cobain, ko je izjavil: “Če si seksist, rasist, homofob ali v osnovi kreten, ne kupi tega CD-ja. Vseeno mi je, če sem ti všeč, jaz te sovražim.”

Glasbenik je bil kritičen tudi do apatije svoje generacije – album je namreč izšel pred koncem hladne vojne, ko mladi niso vedeli, proti čemu naj usmerijo svojo jezo. Kljub vsej kritičnosti pa se tudi Cobain na koncu ni odločil za aktivizem. Umaknil se je iz soja žarometov, se prepustil drogam in leta 1994, pri 27 letih, napravil samomor.

Ameriška revija Spin je pred mesecem Nirvano označila za eno najvplivnejših skupin vseh časov. Njena baza oboževalcev ostaja trdna, med tistimi, ki cenijo njihovo glasbo, pa so tudi Billie Eilish, Lana Del Rey in Frank Turner, je še poročala AFP.

Pred mesecem se je ob obletnici Neverminda že oglasil tudi eden najbolj znanih dojenčkov vseh časov, danes 30-letni Spencer Elden. Zaradi svoje gole fotografije na naslovnici albuma je še živeče člane skupine in še nekaj drugih vpletenih tožil zaradi spolnega izkoriščanja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen