Laschet v predvolilnem soočenju napadel Scholza zaradi finančnih škandalov

0

Trije nemški kanclerski kandidati, krščanski demokrat Armin Laschet, socialdemokrat Olaf Scholz in kandidatka Zelenih Annalene Baerbock, so se v nedeljo zvečer soočili na drugem od treh velikih televizijskih soočenj. Laschet je napadel svojega glavnega tekmeca Scholza zaradi vrste finančnih škandalov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Če bi moj finančni minister delal tako kot vi, bi imeli velike težave,” je Laschet očital Scholzu.

Kot primere, kjer naj Scholz ne bi izpolnjeval svojih dolžnosti finančnega ministra, je navedel nedavne preiskave v pisarnah finančnega ministrstva, obsežno goljufijo in stečaj družbe Wirecard ter davčni škandal Cum-Ex.

Scholz je na Laschetove navedbe odgovoril, da “po vaših vprašanji vidimo, kako nepošteni ste”. Zavrnil je očitke in zatrdil, da je izboljšal nadzorne zmogljivosti ministrstva, poroča dpa.

Scholzu, ki si želi zagotoviti zmago svojim socialdemokratom (SPD), javnomnenjske raziskave sicer zaenkrat dobro kažejo. Socialdemokrati so v več anketah prehiteli krščanske demokrate (CDU).

Sodeč po javnomnenjski raziskavi, ki sta jo po soočenju objavili televiziji ZDF in ARD, je bil v razpravi najbolj prepričljiv Sholz. V anketi ZDF jih je 46 odstotkov odgovorilo, da bi za kanclerja podprli Scholza, 28 odstotkov bi jih podprlo Lascheta.

Volitve v Nemčiji bodo 26. septembra. Če bo Scholzu uspelo zmagati, bo to velik preobrat za SPD, ki je v zadnjih letih doživljala volilne poraze, tako na ravni države kot nemških zveznih dežel, poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen