Energetika, prestrukturiranje in epidemija v ospredju obiska vlade v savinjski regiji

0

Med osrednjimi temami obiska vlade v savinjski regiji so bile energetika, prestrukturiranje premogovne regije Saša, sanacija Celjske kotline in protipoplavna varnost. Vlada je po besedah premiera Janeza Janše uvodoma obravnavala tudi epidemiološko sliko v regiji, sicer pa so tudi sam obisk spremljale razprave o ukrepih za zajezitev epidemije.

Savinjska regija, ki se razprostira od avstrijske do hrvaške meje, je po večini statističnih podatkov nekje na slovenskem povprečju. Predstavlja nekaj več kot deset odstotkov Slovenije in ima nekaj posebnosti, med drugim ima največ turističnih kmetij in pridela največ hmelja.

Prav tako ima nekaj izjemno uspešnih podjetij predelovalne industrije in veliko dobrih zagonskih podjetij, ki dajejo dobre obete za gospodarski razvoj v prihodnje, je na uvodnem delu zaključnega srečanja vlade z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki je potekala v Celju, dejal Janša. Med problemi regije, ki jih je treba rešiti v bližnji prihodnosti, je premier izpostavil energetiko.

In prav o prenehanju uporabe premoga za proizvodnjo električne energije, s tem povezanim prestrukturiranjem savinjsko-šaleške regije (Saša regije) ter prihodnji energetski samooskrbi Slovenije so se predstavniki vlade v okviru obiska pogovarjali s predstavniki energetskega gospodarstva in lokalnih skupnosti v savinjsko-šaleški regiji, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec že v ponedeljek.

Minister Vrtovec je kot predlagano letnico konca uporabe premoga napovedal leto 2033. Ob tem je zagotovil, da vlada ljudi ne bo pustila samih, pač pa bo regiji pomagala, da se skupaj z izobraževalnim sistemom prestrukturira in da skupaj zagotovijo novih 5000 delovnih mest. Strategija je po njegovih zagotovilih pripravljena in jo nameravajo predložiti vladi, nato pa bi jo do 1. oktobra tudi potrdili.

Stališča lokalne skupnosti v zvezi s tem in ostalimi izzivi, ki so pred Velenjem in širšim okoljem, je danes tudi premierju Janši predstavil velenjski župan Peter Dermol, ki je sestanek ocenil kot koristen in pričakuje, da bodo argumenti lokalne skupnosti upoštevani.

Na občini poudarjajo, da je za prestrukturiranje regije skladno z načeli pravičnega prehoda potrebno zagotoviti 1,1 milijarde evrov za sofinanciranje razvojnih projektov, pričakujejo tudi financiranje pravočasno izvedenega nadomestnega daljinskega ogrevanja Šaleške doline in čimprejšnje dokončanje tretje razvojne osi od Šentruperta do meje z Avstrijo.

Občina se zavzema za sprejem zakonov o zapiranju Premogovnika Velenje ter o prestrukturiranju regije in pričakuje, da bodo pri vsebinski pripravi lahko kot lokalna skupnost aktivno sodelovali.

V zvezi s prestrukturiranjem regije je minister Zvone Černač, ki je pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, komentiral pomen dodatnih sredstev iz sklada za pravični prehod. Dejal je, da opuščanje premogovništva v savinjsko-šaleški regiji pomeni njeno prestrukturiranje in da bodo evropska sredstva iz sklada za pravični prehod namenjena temu, da ljudje v regiji ne bodo ostali brez dela, ampak bodo v teh krajih lahko ostali, so ob zaključku obiska vlade sporočili iz vladne službe.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v okviru obiska regije obiskal Zdravstveni doma Nazarje in Psihiatrično bolnišnico Vojnik. Tam so mu izrazili željo po novogradnji, s katero bi rešili večino prostorskih težav, govorili pa so tudi o pomanjkanju kadra. Glede epidemije novega koronavirusa pa je minister v izjavi zagotovil, da bodo ne glede na uvedbo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) za zdravstvene preglede vsi bolniki, ki potrebujejo nujno oskrbo, to tudi prejeli. Vnovič je poudaril, da je cepljenje proti covidu-19 ključno.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je z nekaterimi podjetniki in predstavniki občin razpravljal o razpisih in programu razvojnih spodbud za obmejna problemska območja, med drugim je obiskal Žago Cugmajster in Inkubator savinjske regije.

Minister za obrambo Matej Tonin se je srečal s predstavniki več gasilskih društev in obiskal podjetje Prevent & Deloza, kjer proizvajajo zaščitno opremo. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa si je iz helikopterja ogledal jugovzhodno mejo in izvajanje helikopterskega nadzora meje ter Okrešelj.

V zvezi z obvladovanjem migracij je dejal, da so v zaključni fazi podpisa pogodbe za postavitev novih več deset kilometrov ograje na južni meji. Računa, da jih bodo začeli postavljati v roku dveh do treh tednov. Ob obisku Policijske uprave Celje pa je v izjavi glede epidemije novega koronavirusa dejal, da so zadnji veljavni ukrepi, kot kaže, pripomogli k temu, da se ljudje bolj množično odločajo za cepljenje, glede na vnovič visoke številke novih okužb pa ne izključuje možnosti dodatnih zaostritev ukrepov, morda že na četrtkovi seji vlade.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je posvetil projektom sanacije onesnažene Celjske kotline. Ogledal si je zaključeno sanacijo ene od enot Vrtca Zarja v Celju in dejal, da jih letos čakajo še dela v treh vrtcih in na enem igrišču. Z deli bodo predvidoma začeli že kmalu. Zadnjih treh vrtcev se bodo lotili v letu 2022.

Med ostalimi sanacijskimi projekti je omenil sanacijo Bukovžlaka, odvoz zemljine iz časa gradnje železniške proge, za prihodnost pa jim ostaja še sanacija območja stare Cinkarne. V okviru obiska regije se je ukvarjal tudi s poplavno varnostjo in povedal, da je celotna regija poplavno precej izpostavljena, ob tem pa menil, da je bilo v preteklosti zaradi parcialnega pristopa narejenih precej napak.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal Celjske mesnine, Mlekarno Celeia, nekaj kmetij in Kmetijsko zadrugo Šaleška dolina. Na podlagi predhodnih izkušenj je ocenil, da finančna pomoč kmetom, ki jih je letos prizadelo vreme, pred marcem ne bo izplačana. Po trenutnih ocenah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo škode zaradi vremena za okoli 50 milijonov, del te škode je nastal tudi na hmelju. A ravno hmeljarji so med tistimi, ki svoja hmeljišča zavarujejo v praktično stoodstotnem obsegu, je spomnil minister, ki je ob obisku izpostavil tudi uspehe mlekarskega sektorja in hkrati nove preizkušnje.

Z več župani v regiji se je srečal minister za kulturo Vasko Simoniti. Regija ima po navedbah ministrstva bogato etnološko dediščino, ob obisku v regiji pa je ministrstvo izpostavilo nekaj programov, ki jih v regiji financira.

Skupno so premier, ministri in drugi predstavniki vlade v okviru obiska savinjske regije opravili več kot 80 srečanj. Predstavniki vlade pa bodo v Celju tudi v sredo, ko se bodo tam sestali s predstavniki madžarske vlade.

Na zaključni tribuni je celjski župan Bojan Šrot ocenil, da je lokalna skupnost pod to vlado po nekaj letih dobila težo, je pa vlado pozval k debirokratizaciji. V zvezi s tem mu je Janša odgovoril, da je v postopku že prvi paket debirokratizacije, za katerega pričakuje, da bo v DZ dobil zadostno podporo.

Podpredsednik celjske območne obrtno-podjetniške zbornice Peter Pišek je vlado pozval, naj še enkrat premisli o pogoju PCT za avtoprevoznike ter da gostinstvo, ki ga je močno prizadela epidemija, davčno razbremeni. Uroš Merc iz podjetja Bisol, ki se ukvarja s fotovoltaiko, je vlado opozoril na plačilo visokih carin na uvoz surovin z določenih trgov, predstavnik škotskega podjetja BSW Timber Janez Mazej pa je izpostavil probleme lesnopredelovalne industrije, ki hkrati ponuja velike priložnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen