Ema: Kolumbijska različica MI bi lahko bila razlog za zaskrbljenost

0

Evropska agencija za zdravila (Ema) spremlja nove različice novega koronavirusa, tudi različico mi, ki bi lahko bila razlog za zaskrbljenost, je danes dejal vodja strategije za cepljenje pri agenciji Marco Cavaleri. Ema je danes ponovno pozvala k cepljenju čim večjega števila ljudi.

Pri Emi spremljajo novo različico novega koronavirusa, imenovano mi, ki bi lahko bila bolj zaskrbljujoča zaradi potencialne povečane odpornosti na cepiva, je na novinarski konferenci v Amsterdamu povedal Cavaleri. Vendar pa za zdaj ni podatkov, ki bi nakazovali, da bila različica mi, ki so jo prvič zaznali v Kolumbiji, bolj nalezljiva od delte.

Ema sicer spremlja tudi druge različice, ki bi se lahko širile, kot je različica lambda, ki so jo zaznali v Peruju, je še dejal Cavaleri.

V Emi so že pred tem na vprašanje STA o nevarnosti različice mi in učinkovitosti cepiv v primeru te različice odgovorili, da v tem trenutku nimajo podatkov glede zaščite pred njo.

Pri agenciji so sicer danes znova poudarili pomen cepljenja vseh odraslih, ki se lahko cepijo, pa tega še niso storili. Vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba popolnoma cepiti čim več ljudi, je še dejal Cavaleri.

Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV.

Kot so danes navedli pri agenciji, obstajajo “vse jasnejši dokazi” o potrebi, da se preuči dajanje dodatnega odmerka cepiva po primarnem cepljenju pri ljudeh, ki se slabo odzovejo na cepljenje proti covidu-19, denimo pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom ali nekaterih starejših bolnikih.

Cavaleri je ob tem omenil tudi poživitveni odmerek cepiva, katerega cilj je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu. Ema je že začela ocenjevati vlogo za uporabo poživitvenega odmerka cepiva Comirnaty, ki ga je razvil Pfizer/BionTech in ga je treba dati vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Rezultate pričakujejo v nekaj tednih. Tudi Moderna je že začela klinične preskuse učinkovitosti poživitvenega odmerka svojega cepiva, je povedal.

Kot so še povedali pri Emi, lahko države članice EU v okviru pristojnih nacionalnih oblasti nadaljujejo načrte glede dajanja dodatnih ali poživitvenih odmerkov “kot proaktiven ukrep” s ciljem zaščite javnega zdravja in pred dejansko odločitvijo agencije. Takšne odločitve agencija zelo dobro razume v kontekstu “izredne situacije, v kateri smo”, je dejal Cavaleri.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen