DZ ni potrdil zakona, ki bi ustavil poulično nadlegovanje in zmerjanje, anti-cepilni protestniki prihajajo že danes v Ljubljano

5

DZ ni sprejel novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je med drugim predvidela nove globe za nedostojno vedenje, če ga zazna policist. Za predlog je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44.

Predlog je vključeval novo določbo o globah za nedostojno vedenje, ki so ji v večjem delu opozicije nasprotovali, saj so menili, da je njen namen utišati kritike oblasti. V koaliciji pa so pojasnjevali, da gre za preprečevanje pouličnega nasilja.

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Koalicija je nato predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Predlog, kot je bil sprejet na matičnem odboru, je tako predvidel, da se z globo kaznuje tistega, ki se “v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve”.

Kljub razširitvi na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov so v večjem delu opozicije ocenili, da namen ostaja enak. Kot so opozarjali, bi v pravni red s to spremembo vnesli zmedo, saj bi šlo za subjektivno odločanje policistov, kar bi lahko imelo za posledice tudi napake in zlorabe. Po njihovem mnenju je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu in potrebe za spremembe ni.

“Gre za nič drugega kot uvajanje verbalnega delikta,” je danes dejala Tina Heferle iz LMŠ. Z njo se je strinjala Nataša Sukič iz Levice, ki je menila, da gre za hudo obliko represije. Mojca Škrinjar iz SDS pa je nasprotno izpostavila, da je varnost zelo pomembna vrednota.

Za predlog novele so glasovali poslanci SDS, NSi, SMC, SNS, poslanec DeSUS Robert Polnar in poslanec narodnosti Ferenc Horvath. Proti so bili poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci ter poslanca DeSUS Ivan Hršak in Branko Simonovič. Poslanec narodnosti Felice Žiža je bil vzdržan.

Predlog je želel vnesti še nekatere druge rešitve. Tako bi kazni namesto v tolarjih navedli v evrih. Širil bi nabor upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, in sicer tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe. V zvezi z zbiranjem omenjenih prispevkov pa je predlagal prepoved motenja miru, povzročanja vznemirjenosti in nadlegovanja ljudi. Dodatno je določil prekršek storilca, ki oškodovanca udari večkrat, ne le enkrat. Prav tako je opredelil prekršek s hrupom in natančno opredelil obdobja, ko je dovoljeno pokanje s karbidom.

Medtem po napovedih že danes prihajajo v Ljubljano nasilni nasprotniki protiepidemioloških ukrepov, ki so preteklo sredo z baklami in raketami napadli Državni zbor. V nasilju je bilo poškodovanih sedem policistov, ki so potrebovali zdravniško pomoč. Policija sicer zatrjuje, da je dobro pripravljena, vendar njihovo ukrepanje ostaja v okvirih starih zakonskih določil, ki so se izkazala za neučinkovita.

Št. komentarjev: 5
 1. Gaja pravi

  Samo z vodnim topom po njih, pa bodo takoj pomirjeni. Hojs mora začeti bolj strogo ukrepati.

  1. Re gornjemu pravi

   Hojsu se je že itak shojsalo, res pa je, da imam teh antivakserskih protestov že poln kufer.

 2. Rajko pravi

  A zdaj bo tale StevanoviĆ vsako sredo sranje delal?

 3. Re gornjemu pravi

  Hojsu se je že itak shojsalo, res pa je, da imam teh antivakserskih protestov že poln kufer.

 4. vakcin iz beznice pravi

  Očitno ste tukaj še na klinopisu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen