Direktorica Huaweija v ZDA dosegla dogovor s tožilstvom in se tako rešila zapora

0

Glavna finančna direktorica kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzhou je v petek z ameriškim zveznim tožilstvom dosegla dogovor, po katerem je priznala krivdo za manjše obtožbe, za prevaro zaradi prodaje tehnologije Iranu pa je ne bodo preganjali. Zaradi tega se je že lahko odpravila na pot domov na Kitajsko brez zaporne kazni v ZDA.

Dogovor med Mengovo in ameriških zveznim tožilstvom tudi predvideva, da bo pravosodno ministrstvo ZDA do 1. decembra 2022 odstopilo od pregona, po katerem ji grozi do 30 let zaporne kazni, če bo izpolnila določene pogoje, ki izhajajo iz dogovora.

Odstop od pregona 49-letne Meng Wanzhou je omogočil dogovor med predsednikoma ZDA in Kitajske, Joejem Bidnom in Xi Jinpingom, ki želita na ta način zmanjšati napetosti med državama.

Meng Whanzou so na ameriško prošnjo pridržali v Kanadi 1. decembra 2018 in se je od takrat borila proti izročitvi v ZDA. Ob koncu postopka so jo Kanadčani izpustili iz hišnega pripora in je sedaj že na poti domov. V objavi na kitajskem družbenem omrežju se je zahvalila kitajski komunistični partiji in vladi.

Ameriško tožilstvo je hčerko ustanovitelja Huaweija Rena Zhengfeija sprva med drugim bremenilo kršenja sankcij proti Iranu s prodajo tehnologije Teheranu preko slamnate družbe Skycom.

Kmalu po njeni aretaciji v kanadskem Vancouvru je Kitajska aretirala dva Kanadčana, poslovneža Michaela Spavorja in nekdanjega diplomata Michaela Kovriga ter ju obtožila vohunstva. Sodili so jima marca in Spavorja so obsodili na 11 let zapora, glede Kovriga pa odločitve še ni. Kitajska je sedaj oba izpustila in sta že na poti domov.

Kanadski premier Justin Trudeau je potrdil, da sta kanadska državljana že zapustila kitajski zračni prostor. V Kanadi bosta predvidoma pristala danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen