Sharon Stone nagrada zlata ikona na filmskem festivalu v Zürichu

0

Ameriška igralka Sharon Stone bo na 17. filmskem festivalu v Zürichu prejela nagrado zlata ikona, ki je najvišje priznanje na festivalu. Nagrado ji bodo izročili 25. septembra v Zürichu. Podelitvi bo sledila projekcija trilerja Casino Martina Scorseseja, za vlogo v katerem je bila igralka nominirana za oskarja.

Sharon Stone bo v Zürichu tudi vodila mojstrski tečaj, “na katerem bo javnosti ponudila zanimiv vpogled v svoj ustvarjalni proces in izjemno kariero,” so po pisanju portala Hollywood Reporter sporočili organizatorji.

“Sharon Stone je prava ikona sedme umetnosti,” je dejal Christian Jungen, umetniški direktor filmskega festivala v Zürichu. “Hitchcock bi bil navdušen nad njo. Odlikujejo jo neustavljiv šarm, velika človeška globina, talent za igranje najrazličnejših vlog in sposobnost očarati občinstvo kot nihče drug. V času, ko so v filmski industriji prevladovali moški, se je odločno borila proti seksizmu in s tem postala pomemben vzor številnim ženskam v tej industriji,” je dodal.

Sharon Stone je peta ženska po vrsti, prejme nagrado zlata ikona. “V čast mi je sodelovati s svetovno skupnostjo in proslaviti globino naše umetnosti. Navdušena sem nad tem, da sem bila prepoznana v tej vlogi,” je povedala igralka.

Na festivalu v Zürichu so o njeni karieri zapisali: “Sharon Stone se je pred 30 leti zapisala v filmsko zgodovino s prelomno vlogo usodne ženske v filmu Prvinski nagon (1992), toda v naslednjih letih ni želela biti tipizirana kot vampirka, ki žre moške. Pravzaprav se je igralka, ki je v svojih spominih v New York Timesovi uspešnici The Beauty of Living Twice nedavno obravnavala bolezni Hollywooda, izkazala kot izjemno vsestranska karakterna igralka.”

“Zaslovela je s pomočjo režiserja Paula Verhoevena, ki jo je angažiral v filmu Total Recall (Popolni spomin, 1990), nato pa ji je ponudil še vlogo Catherine Tramell v filmu Prvinski nagon. Zaradi velikega uspeha filma so ji ponujali film za filmom: ob Williamu Baldwinu je igrala v filmu Vročica (1993), ob Sylvestru Stallonu v Specialistu (1994) in spretno pokazala svoje orožarske sposobnosti v filmu Hitri in mrtvi (1995), ki je ugledal svet le zato, ker ga je Sharon Stone tudi koproducirala. Nato je igrala v odmevnih produkcijah, kot sta Zadnji ples (1996) in Sfera (1998), svojo igralsko vsestranskost pa je dokazala tudi v drami Mogočni (1998) in komediji Muza (1999) ter pri tem dobila tudi dva zlata globusa.”

V zadnjih letih je Sharon Stone med drugim igrala v televizijski seriji Mosaic (Mozaik, 2018), filmu The Laundromat (Pralnica, 2019), mini-seriji Novi papež (2019-2020), in nazadnje v Netflixovi seriji Ratched (2020).

Med dosedanjimi dobitniki nagrade zlata ikona so Juliette Binoche, Cate Blanchett, Glenn Close, Arnold Schwarzenegger, Michael Douglas, Richard Gere in Sean Penn. Filmski festival v Zürichu bo potekal od 23. septembra do 3. oktobra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen