Programski svet RTVS nesklepčen, zato se ne bo izrekel o razrešitvi direktorice TVS Gorščakove, bo pa Grah Whatmough potegnil svojo potezo do ponedeljka

3

Programski svet RTV Slovenije je bil na današnji izredni seji nesklepčen, zato ne bo sprejel odgovora na predlog generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. Grah Whatmough je dejal, da se bo pogovoril z Gorščakovo in postopek končal “relativno kmalu”.

Po dodatnem vprašanju predsednika sveta Cirila Baškoviča, ali bo to še pred ponedeljkom, je prikimal.

Generalni direktor lahko v skladu z zakonom o RTV Slovenija v primeru, ko programski svet ne sprejme odločitve v zvezi s soglasjem k razrešitvi direktorja televizije v 15 dneh po prejetem predlogu, dokončno odloči brez soglasja programskega sveta.

Glede na pravno mnenje, ki ga je pridobil Baškovič, se svetu rok za podajo odgovora izteče v torek. 29-članski programski svet pa bi v skladu s svojim poslovnikom lahko po današnji nesklepčni izredni seji, ko je bilo navzočih 13 članov oz. dva premalo, sicer znova zasedal šele prihodnji ponedeljek. To pa torej glede na napoved generalnega direktorja ne bi bilo več smiselno. “Najbrž že vsi vemo, da seje v ponedeljek ne bo,” je dejal Baškovič.

Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel v predlogu, vloženem 30. julija.

Gorščakova medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za predlog za razrešitev je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na predlog generalnega direktorja.

Na očitek o neukrepanju ob nizki gledanosti TV programov je sicer odgovorila, da so trendi gledanosti vsako leto približno enaki. Ob očitku o opustitvi skrbnega ravnanja v primeru sodelovanja RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov pa je spomnila na pravno mnenje. V skladu z njim pri tem sodelovanju ni podlage za resen sum o nasprotju interesov.

V bran Gorščakovi se je postavil tudi nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc.

Že pred sejo sta se oglasila tudi Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije. V sindikatu so opozorili, da bi bil nevaren precedens, če programski svet danes iz postopkovnih razlogov ne bi odločal o razrešitvi direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak, generalni direktor pa jo bo kljub temu razrešil.

V društvu pa so navedli, da je novi generalni direktor sicer ob imenovanju obljubljal, da se ne bo vmešaval v program in da bo delal z obema programskima direktorjema. Na to obljubo je po njihovi oceni očitno pozabil. Da se je za zamenjavo odločil v poletnem času, da bi obšel odločanje programskega sveta, saj da je računal na njegovo nesklepčnost, pa so označili za izigravanje zakona o RTVS.

Št. komentarjev: 3
 1. Pubec pravi

  Kdo vam laže? Tomašič si bo že kaj izmislil za to, mi pa bomo njegovo ” razlago” lahko kakih petkrat gledali in poslušali na nori tv.

  1. raft pravi

   Vso ta rdečo golazen, ki je vsa leta po osamosvojitvi delala proti slovenskemu narodu odpustiti iz RTv-ja in to iz vrha te stavbe.
   Prekleti izdajalci slovenskega naroda!

 2. Dajkin pravi

  Grah je na TV SLO z agendo, to je nastaviti poslušne naše. A lahko se mu pošteno zalomi, pa naročniku tudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen