[Peklenskih 47 stopinj Celzija] Vročinski val Lucifer v Italiji še okrepil širjenje požarov

0

Ta teden je Italijo prizadel vročinski val, ki so ga v državi poimenovali Lucifer in je zlasti na Siciliji in v Kalabriji še okrepil požare. Temperature so se v torek v Siciliji povzpele na 47 stopinj Celzija, meteorologi pa opozarjajo, da bi lahko danes na območju dosegli nov temperaturni rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drugod na jugu Italije so se temperature zaradi Luciferja povzpele na od 39 do 42 stopinj. V osrednjih regijah Toskana in Lacij, vključno z Rimom, vremenoslovci ta teden pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi dosegel vrhunec v petek, ko naj bi bi v 15 mestih izdali najvišje opozorilo pred nevarnostjo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vročina bo v mestih namreč tako močna, da lahko ogroža zdravje splošnega prebivalstva, ne le starejših in šibkih.

Sicilija in Kalabrija se že vse poletje borita s požari. Številne so povzročili požigalci, vročina pa jih je pomagala širiti. V zadnjih 12 urah so gasilci zabeležili 300 intervencij.

V Kalabriji požari ogrožajo gorsko verigo Aspromonte, ki je na Unescovem seznamu območij posebnega geološkega pomena.

Tudi gorsko verigo Madonie v bližini glavnega mesta Sicilije Palerma že nekaj dni oblegajo plameni. Predsednik dežele Sicilije Nello Musumeci je pozval k razglasitvi izrednih razmer, na območju pa se danes mudi tudi italijanski kmetijski minister Stefano Patuanelli, ki naj bi se srečal z lokalnimi župani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen