Nemčija in Nizozemska ustavili prisilno vračanje migrantov v Afganistan

0

Nemčija in Nizozemska sta ustavili vračanje nezakonitih migrantov v Afganistan, kjer so razmere zaradi ofenzive talibanov vse slabše. Še pretekli teden sta se sicer zavzeli za nadaljevanje prisilnega vračanja.

“Notranji minister se je zaradi trenutnih varnostnih razmer odločil, da do nadaljnjega ustavi vračanje v Afganistan,” je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Steve Alter.

Za ustavitev vračanja nezakonitih migrantov se je danes odločila tudi Nizozemska. “Razmere v Afganistanu bi se lahko spremenile in dogajanje v prihodnosti je tako negotovo, da sem se odločila za moratorij na odločitve o izgonih in same izgone,” je povedala državna sekretarka na nizozemskem pravosodnem ministrstvu Ankie Broekers-Knol. Moratorij bo trajal šest mesecev in velja za afganistanske državljane, je pojasnila v nizozemskem parlamentu.

Dodala je, da zunanje ministrstvo pripravlja novo oceno varnostnih razmer v Afganistanu. Nato bo sprejeta dokončna odločitev o vračanju nezakonitih migrantov v to državo.

Nemčija in Nizozemska sta sicer skupaj z Avstrijo, Belgijo, Dansko in Grčijo minuli teden pozvali k nadaljnjemu prisilnemu vračanju nezakonitih migrantov iz Afganistana kljub zaostrenim razmeram v državi, kjer talibani ob umikanju tujih sil iz države pridobivajo nadzor nad vse več ozemlja.

Afganistanske oblasti so EU julija obvestile o trimesečni zamrznitvi postopkov v povezavi s prisilnim vračanjem Afganistancev, ki so nezakonito prišli v unijo.

Viri pri EU so v povezavi s tem v torek dejali, da tako v prihodnjih mesecih ne pričakujejo prisilnega vračanja.

K zamrznitvi prisilnega vračanja so zaradi zaostrovanja konflikta in slabšanja humanitarnega položaja pozvali tudi veleposlaniki držav EU, ki so diplomatsko še navzoče v Afganistanu, čeprav so te odločitve v rokah članic unije.

Viri pri EU sicer pojasnjujejo, da je prisilnega vračanja v bistvu malo. Letos so doslej zabeležili 1200 vrnitev nezakonitih migrantov iz Afganistana, pri čemer je bilo prisilnih vrnitev 200, 1000 pa je bilo prostovoljnih.

Ob tem tudi izpostavljajo, da je na splošno migracijska slika precej dobra, saj da letos beležijo najnižje ravni nezakonitih prihodov iz Afganistana po migracijski krizi leta 2015. Letos so zabeležili okoli 4000 prihodov, kar je 25 odstotkov manj kot leta 2020.

A čeprav trdijo, da je migracijska kriza daleč, je bojazen pred novim migracijskim valom vseeno velika, saj se humanitarni položaj hitro slabša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen