Ministrstvo za kulturo obsoja zavržen tvit poveličevanja Hitlerja s strani Purgarja

0

Na kulturnem ministrstvu poudarjajo, da je bil Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot status nevladne organizacije v javnem interesu podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Dodajajo pa, da na ministrstvu ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, zato obsojajo zavržen tvit predsednika društva Urbana Purgarja.

Urban Purgar, sicer tudi odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je 1. avgusta na družbenem omrežju Twitter zapisal Hitler je #heroj, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.

Na policiji so danes odgovorili, da obravnavajo vsak primer spodbujanja nestrpnosti ter v okviru pristojnosti in zakonskih možnosti procesirajo kazniva ravnanja. Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov sicer glede morebitne obravnave konkretnega primera podatkov ne dajejo.

Se bodo pa s Purgarjevim tvitom ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, ki je bilo z zadevo seznanjeno v torek. Zadeva je bila dodeljena v delo pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo po proučitvi vseh okoliščin sprejel tožilsko odločitev, so danes pojasnili za STA.

Na to novico se je danes odzval poslanec SDS Branko Grims. “Odlično. Torej upravičeno pričakujemo, da bo tožilstvo še toliko bolj odločno ukrepalo zoper Marjana Šarca, ki je (javna oseba – funkcionar) po objavljenih podatkih podarjal knjige Adolfa Hitlerja, vključno z zloglasnim ‘Mein Kampf’ Adolfa Hitlerja,” je navedel Grims.

Purgarjeva objava je sicer že v torek tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji so poudarili, da pričakujejo odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona. Poslanec SD Marko Koprivc je predlagal, da vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

Ministrstvo za kulturo pa je v današnjem pisnem odgovoru za STA ponovno poudarilo, da je bil status nevladne organizacije v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Obenem so na ministrstvu obsodili Purgarjev tvit.

Na Purgarjevo objavo se je danes odzvalo tudi nemško veleposlaništvo v Ljubljani, ki je na Facebooku poudarilo, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Izrazili pa so tudi hvaležnost za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo.

Purgar je sicer v torek na Twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas. “Odziva ni bilo, zato sem začel s provokativnimi tviti, da dobim pozornost javnosti,” je zapisal in pripel spletno peticijo za sprejem zakona o prepovedi javne uporabe totalitarnih simbolov. Kot je navedeno v peticiji, je čas, da se zakonsko uredi (ali celo zapiše v ustavo) absolutna prepoved javnega nošenja in razkazovanja vseh totalitarnih simbolov, in sicer komunizma/socializma/marksizma, simbole nacizma in fašizma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen