Italijanska vlada prestala na pravosodno reformo vezano glasovanje o zaupnici

0

Italijanska vlada premierja Maria Draghija je ponoči v poslanski zbornici prestala glasovanje o zaupnici, ki jo je vezala na pravosodno reformo. Reforma, ki jo mora potrditi še senat, je plod nedavno doseženega kompromisa med silami vladne koalicije.

Namen reforme je pospešiti sodne postopke in zmanjšati sodne zaostanke. Reforma pravosodnega sistema je ena ključnih obljub italijanske vlade v zameno za pridobitev sredstev iz evropskega sklada za okrevanje, iz katerega naj bi Italija prejela okoli 190 milijard evrov.

Razprava o reformi pravosodja v Italiji poteka že več deset let, za najbolj sporna so na koncu obveljala določila o zastaranju. Zaradi dolgih sodnih postopkov namreč v Italiji glede na ostale evropske države zastara zelo veliko število primerov, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlog reforme med drugim vključuje določilo o avtomatičnem končanju sodnega postopka, če pravnomočna sodba ni izrečena v določenem časovnem obdobju. Na prvi stopnji naj bi zastaranje zamrznili. Nato bi se moral na drugi stopnji postopek končati v dveh letih, na tretji pa v enem.

Če se ne bi končal, bi ga zaključili brez razsodbe, razen v primerih, ko je za zločin zagrožena dosmrtna zaporna kazen ali ko bi sodnik odredil podaljšanje postopka.

Glede na zadnji dogovor med vladnimi strankami to določilo v takšni obliki prav tako ne bo veljalo za zločine, povezane z organiziranim kriminalom, terorizmom, spolnim nasiljem in trgovino z drogami. To je bila zahteva populističnega Gibanja pet zvezd.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen