Britansko sodišče zaustavilo načrte za gradnjo avtocestnega tunela v bližini Stonehengea

0

Odločitev britanskega sodišča je zaustavila načrte za izgradnjo 3,2 kilometra dolgega tunela v bližini arheološkega spomenika Stonehenge. Načrti so namreč trčili v odklonilno mnenje nasprotnikov gradnje tunela, ki so bili zaskrbljeni za prazgodovinsko najdišče. Britanska vlada se lahko na odločitev sodišča še pritoži.

Po pisanju spletnega portala Artnet je skupina Save Stonehenge World Heritage Site lani izpodbijala odločitev britanskega ministra za promet Granta Shappsa, ki je podprl 1,7 milijarde funtov vreden projekt, ki je vključeval tudi izgradnjo za 3,2 kilometra dolgega tunela v bližini Stonehengea. Nasprotniki gradnje tunela, ki so sredstva za plačilo pravnih stroškov zbrali s kampanjo, zbrali so več kot 80.000 funtov, so odločitev sodišča označili kot “poziv vladi, naj se zbudi”.

Britansko višje sodišče je ugotovilo, da Shappsova odločitev ni ustrezno upoštevala alternativnih načrtov tunela, ki bi povzročili manj škode, niti ni ocenila tveganja glede škode, kot to zahteva zakon. Načrt za preoblikovanje zdajšnje ceste A303, ki je bil formaliziran leta 2017, je v bližini zgodovinskega najdišča predvideval dvosmerni tunel, medtem ko bi zdajšnjo avtocesto spremenili v javno pešpot.

Odločitev so pozdravili arheologi in okoljevarstvene skupine. “Ne bi mogli biti bolj zadovoljni z razpletom,” je povedal John Adams, direktor in vršilec dolžnosti predsednika skupine Save Stonehenge in dodal: “V idealnem primeru bi se tak tunel začel in končal zunaj območja svetovne dediščine.”

Kot še piše spletni portal, je v začetku meseca Mechtild Rössler, direktorica Unescovega centra za svetovno dediščino, tudi predlagala, da bi lahko bila območja, kot je Stonehenge, na seznamu ogroženih, če se vlade ne bi izognile projektom “nerazumnega razvoja”. Unesco je sicer leta 2019 uradno nasprotoval načrtom za preusmeritev ceste A303. Zdaj je na britanski vladi, da se odloči, ali se bo pritožila na odločitev sodišča.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen