(Veliki Slovenec praznuje 108. rojstni dan) Borisu Pahorju ob rojstnem dnevu tudi čestitke iz vrst slovenske politike

1

Čestitke literatu Borisu Pahorju, ki danes praznuje 108. rojstni dan, prihajajo tudi iz vrst slovenske politike. Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju med drugim zapisal, da so mu Slovenci za vse zelo hvaležni in nanj ponosni. Ministrica, pristojna za zamejce, Helena Jaklitsch, pa je zaželela, da bi ostal navdih drugim.

“Dragi akademik Boris Pahor, najbolj iskrene čestitke za Vaš visok osebni jubilej. Slovenci smo Vam za vse zelo hvaležni in ponosni na Vas. Vse najboljše,” je zapisal predsednik Pahor.

Premier Janez Janša je na Twitterju zapisal: “Vse najboljše, velik človek in velik Slovenec. Iskrene čestitke za 108. rojstni dan!”

V uradu za Slovence in zamejce po svetu so na Facebooku zapisali, da danes slavi “tržaški Slovenec, eden najpomembnejših še živečih slovenskih pisateljev, človek, ki je preživel nepredstavljive grozote treh totalitarizmov in velik borec za pravice slovenskega naroda v zamejstvu”.

Ministrica Helena Jaklitsch mu je zaželela “vse najboljše, predvsem zdravja in da bi še naprej ostal ponosen Slovenec, ki je tudi drugim navdih, da se zavedamo, kaj so res prave vrednote”.

Tudi obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin je tvitnil, da danes praznuje ponosen Slovenec in borec za slovenski jezik. “Kot pričevalec o trpljenju v času totalitarnih režimov tlakuje pot zavedanju o pomenu miru, strpnosti in sobivanja različnosti,” je navedel in Borisu Pahorju zaželel vse najboljše.

S sporočilom za javnost so se oglasili tudi v zunajparlamentarni SLS, kjer so izpostavili prijateljstvo Pahorja in predsednika SLS Marjana Podobnika. Pahorja so označili za vzor neomajne borbe proti vsem totalitarizmom. “S svojim življenjem in v številnih večkrat prevedenih knjigah Boris Pahor izpričuje držo zavednega Slovenca, ki kljub doživetim grozotam brez sovraštva išče načine za ohranjanje in krepitev slovenstva in mir med narodi,” so zapisali.

Pahorju pa so čestitali tudi nekateri poslanci. Tako je mag. Dejan Kaloh iz vrst SDS na Twitterju zapisal: “Spoštovani g.Boris Pahor je prototip najboljšega kar je v nas Slovencih in Slovenkah. Veliko domoljubje, ki veje čez pokončnega duha in jasne misli. Neuklonljivost in intelektualna borba za svobodni in pravični svet. Bog vas živi in naj vam ohrani zdravje!”

Število komentarjev: 1
  1. Vladimir Gajšek pravi

    Spoštovani prijatelj Boris, vse najbolje!
    Vladimir Gajšek, še iz časov Katedre in študentarije mariborsko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen