Anticepilci na protestu v Litvi poškodovali več policistov

0

V litovski prestolnici Vilnius se je v torek zvečer zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo vladnim načrtom uvedbe novih omejitev v boju proti covidu-19. Izbruhnili so spopadi s policijo, pri čemer je bilo po podatkih policije ranjenih najmanj deset policistov, prijeli pa so 26 ljudi.

Protestniki so se zbrali pred poslopjem parlamenta, ki je odločal o uvedbi novih omejitvenih ukrepov. Med drugim vlada načrtuje omejitev uporabe javnega prevoza zgolj na tiste, ki so cepljeni proti covidu-19. Tisti, ki zavračajo cepljenje, tako ne bodo mogli več uporabljati avtobusov, vlakov in tramvajev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah policije se je pred parlamentom zbralo okoli 5000 protestnikov. Ko so ti zablokirali izhode iz parlamenta, je posredovala policija. Nakar je prišlo do nasilja.

Po poročanju baltske tiskovne agencije BNS so protestniki začeli proti policistom metati steklenice, granitne kocke, kamenje in pirotehnična sredstva. Policija pa je odgovorila z uporabo solzivca.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen