Z novo sončno elektrarno bo Salonit Anhovo posredno znižal do 995 ton CO2 letno

0

Cementarna Salonit Anhovo in podjetje Interenergo sta podpisali dogovor za gradnjo ene največjih sončnih elektrarn na strehi v Sloveniji. To je le eden številnih korakov, ki ga bo cementarna naredila na začrtani poti do brezogljičnosti.

Sončna elektrarna, ki bo nastala v obliki partnerstva med  porabnikom energije in ponudnikom energetskih storitev, bo letno proizvedla 2.120 MWh električne energije. Vso pričakovano proizvedeno električno energijo bo Salonit Anhovo neposredno odkupoval od Interenerga. V proizvodnem procesu Salonita Anhovo se bo ta energija v celoti tudi porabila. To posledično pomeni, da ne bo prihajalo do bremenitve prenosnega in distribucijskega omrežja. Gradnja se bo začela konec novembra 2021 in se zaključila predvidoma maja 2022. Gre za eno največjih sončnih elektrarn v Sloveniji z neto površino kar 11.180 m2.

V Salonitu Anhovo so prepričani, da bodo za uspešnost zelene transformacije odločilna prav projektna povezovanja podjetij različnih panog. »Pri tem je pomembno, da najdemo prave sogovornike, s katerimi imamo pri udejanjanju zelenega prehoda podobne cilje in vizijo,«  pove mag. Dejan Zwitter, član uprave Salonita Anhovo in še dodaja, da se je »Interenergo izkazal za zelo kompetentnega in odzivnega partnerja. Zelo nas veseli, da lahko skupaj oblikujemo kvalitetno partnerstvo na področju obnovljivih virov energije

Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat razlaga, da gre za zelo pomemben korak k realizaciji razvojnih načrtov Salonita Anhovo, saj so zavezani k trajnostnemu razvoju in postopni transformaciji k brezogljičnemu delovanju cementarne. Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, še dodaja, da so »investicije v inovativne in okolju prijazne tehnologije ter hkrati v nove poslovne modele za cementarno ključne, ker tako zmanjšujemo ogljični odtis. Z novo sončno elektrarno bomo posredno prispevali k znižanju do 995 ton CO2 letno«.

V podjetju Interenergo, ki mu je cementarna Salonit Anhovo zaupala gradnjo sončne elektrarne, pa poudarjajo: »Sončne elektrarne omogočajo zanesljivo in okolju prijazno proizvodnjo električne energije, za katero se odloča vse več domačih in tujih podjetij. Interenergo kot zanesljiv energetski partner in investitor lahko poslovnim subjektom priskrbi lastno proizvodnjo električne energije. Gre za model energetskega pogodbeništva, ki predstavlja partnerstvo med porabnikom energije v objektu in ponudnikom energetskih storitev.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen