[Veselinovič in Lenarčič (prehitro) odpirata šampanjce] Upravno sodišče začasno zadržalo izvrševanje vladne uredbe o STA, a dejstva so jasna. Prvi želi potopiti STA, drugi kar celo državo!

8

Upravno sodišče je ugodilo zahtevi Slovenske tiskovne agencije (STA) in začasno zadržalo izvrševanje uredbe o opravljanju javne službe STA, ki jo je vlada sprejela v začetku junija. Z njo je nameravala podrobneje urediti opravljanje javne službe in financiranje STA. Direktor Bojan Veselinovič je odločitev sodišča pozdravil z velikim zadovoljstvom.

Je pa danes premier Janez Janša opozoril na dejstvo, da gre za uradno dokazljivo ravnanje, da je evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič v Bruslju rovaril zoper lastno državo in želel politično pogojevati evropska sredstva, ki pripadajo Sloveniji.

Novinar Bojan Požar je pred tem na Twitterju zapisal: “A to @JanezLenarcic zdaj sam potrjuje nedavne zakulisne informacije, da je bil on med tistimi znotraj @EKvSloveniji, ki so, hvalabogu neuspešno, želeli politično pogojevati finančna sredstva #EU – namenjena Sloveniji?!”

Včeraj je Lenarčič denimo tudi na veliko razlagal, da je evropska komisija glede STA jasno sporočila, da se financiranje agencije ne more pogojevati z okrnjenjem njene neodvisnosti.

Direktor STA Veselinovič je takoj po potrditvi uredbe opozoril, da njena vsebina ni v skladu ne z ustavo in ne z zakonoma, ki opredeljujeta financiranje STA. Že takrat je napovedal, da bodo za izpodbijanje uredbe, če bo sprejeta, uporabili vsa pravna sredstva.

Upravno sodišče je zdaj presodilo, da je STA z njenimi navedbami in priloženimi listinami uspelo vsaj verjetno izkazati, da ji bo z izvršitvijo izpodbijane uredbe nastala škoda, ki bo za agencijo težko popravljiva.

Med drugim je STA izkazala, da v letu 2021 od tožene stranke ni prejela nikakršnega nadomestila za opravljanje javne službe, pri čemer Ukom kot razlog za zavrnitev zahtevkov za izplačilo nadomestila za prvih pet mesecev navaja dejstvo, da s tožečo stranko nima sklenjene nobene pogodbe, zaradi česar da ne obstaja obveznost za izplačilo.

Po mnenju sodišča so utemeljene tudi navedbe vodstva agencije, da jo skuša vlada kot tožena stran oziroma v njenem imenu Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pod grožnjo nadaljnjega nefinanciranja prisiliti v podpis pogodbe, ki je pripravljena v skladu z izpodbijano uredbo.

Ker je zagotovitev primernega financiranja storitev javne službe nujna za nadaljnji obstoj STA, se slednja po mnenju sodišča utemeljeno sklicuje, da bi z izvršitvijo uredbe nastala težko popravljiva škoda. Sodišče je presodilo, da STA zgolj s tržnimi prihodki ne more pokriti niti stroškov dela, kaj šele vseh ostalih stroškov, zato bi lahko postala insolventna, to pa bi lahko pripeljalo do stečaja.

Upravno sodišče še pojasnjuje, da je financiranje agencije opredeljeno v 20. členu zakona o STA, zato se vlada kot tožena stran ne more sklicevati, da naj bi z izpodbijano uredbo dala pooblastila za zagotavljanje financiranja Ukomu ter da bodo ob morebitnem zadržanju uredbe zadržani tudi vsi postopki, saj slednji ne bi imel več pooblastil.

Na trditve vladne strani, da obstoj STA ni več ogrožen, ker je ta prodala terjatev do ustanovitelja, je upravno sodišče odgovorilo, da gre zgolj za prodajo enega mesečnega zahtevka za nadomestilo za opravljanje javne službe za maj 2021, kar po njihovi presoji v težki finančni situaciji agencije še ne pomeni, da ji ne grozi več težko popravljiva škoda.

Direktor Veselinovič je ob prejemu sodne odločitve povedal, da jo pozdravlja z velikim zadovoljstvom, saj zadržanje uredbe pomeni “še eno potrditev sodne veje oblasti, da bi morala vlada že zdavnaj financirati našo dejavnost, saj ji to obveznost nalaga sedmi protikoronski zakon”.

Ta pravi, da mora vlada letos zagotoviti financiranje STA v skladu s sprejetim poslovnim načrtom ne glede na to, ali je sklenjena pogodba.

“STA se je o njeni vsebini kljub temu pogajala, a ne s figo v žepu kot Ukom, ki je besedilo pogodbe pripravil, ne da bi upošteval eno samo našo ključno pripombo. Poslana nam je bila v torek popoldne z ultimativnim pripisom, naj jo podpišemo do danes, kar meri na to, da je bila tožena stran z odločitvijo sodišča takrat morda že seznanjena,” je še dodal Veselinovič.

Ker je predlagana pogodba temeljila na uredbi, ki je zdaj zadržana, bo vodstvo STA v uradnem odgovoru od Ukoma danes zahtevalo, da nemudoma zagotovi financiranje v skladu z zakonom. Ob tem dodajajo, da ne zavračajo pogovorov o novi vsebini pogodbe, ki pa mora spoštovati celotni pravni okvir, ki ureja delovanje STA.

Glede na zavlačevalne manevre Ukoma bo STA po Veselinovičevih besedah še pred nadaljevanjem novih pogajanj zahtevala tudi takojšnje izplačilo obljubljenega predujma, in to brez vsakršnih pogojevanj, saj gre za obSTAnek agencije. O najnovejšem razvoju dogodkov so obvestili tudi Evropsko komisijo in mednarodno javnost.

Sodišče bo sicer o izpodbojni tožbi STA zoper vladno uredbo šele odločalo, do njene vsebine pa se za zdaj še ni opredelilo.

Ukom je v torek na STA poslal končno različico pogodbe o izvajanju javne službe in izrazil pričakovanje po takojšnjem podpisu.

Danes sicer mineva 202. dan, odkar STA opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade. Letno pogodbo z ustanoviteljem, o kateri tečejo pogovori, na STA sicer čakajo že od lanskega decembra.

UKOM je moral zaradi začasnega zadržanja izvršitve Uredbe o opravljanju javne službe STA danes zavrniti izplačilo za domnevno opravljanje javne službe STA v mesecu juniju

Ukom v sporočilu za javnost pojasnjuje: “Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je moral zaradi začasnega zadržanja izvršitve Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) žal danes zavrniti izplačilo za domnevno opravljanje javne službe STA v mesecu juniju. Uredba je UKOM-u dajala namreč pravno osnovo za financiranje STA.

Kot je namreč znano, direktor STA Bojan Veselinović več mesecev ni želel priznati UKOM-a kot predstavnika ustanovitelja. Šele po sprejemu te Uredbe je pristal na pogovore in pripravo nove pogodbe za izvajanje javne službe STA.

UKOM sicer zavrača neresnične navedbe direktorja STA Bojana  Veselinovića, češ da UKOM v pogajanjih ni upošteval »ene same naše ključne pripombe«. Ker gre za podtikanje, objavljamo dva dopisa direktorja Veselinovića, v katerih pošilja na UKOM cenik stroškov posameznih storitev javne službe. Po prvem dopisu je bil prav UKOM tisti, ki je direktorja Veselinovića opozoril, da je nerazumna postavka strošek celotne novice, ki je bila po njegovi oceni enaka strošku samo povzetka te novice. V dodatnem dopisu se nam je direktor Veselinović celo zahvalil, da smo ga na to opozorili in poslal nov strošek celotne novice, in sicer skoraj za 1/3 višji znesek – 26 €. Ne glede na to, da se je strošek občutno povečal, je UKOM tudi to upošteval. Pri ceni povzetkov pa je UKOM v celoti upošteval postavko, ki jo je poslal direktor Veselinović za povzetke pri radijskih novicah. Nerazumno bi namreč bilo, da je povzetek radijske novice, ki vsebuje tudi dodaten audio del, cenejši od enakega povzetka novice v slovenskem jeziku.

Ne glede na to, da je Uredba zadržana, pa še vedno veljajo zakonski okviri, v okviru katerih mora STA opravljati javno službo, česar trenutno žal ne opravlja, saj nobenemu mediju ne dovoli uporabljati storitev iz naslova javne službe, ki morajo biti brezplačne. Od vsakega medija namreč zahteva, da pred uporabo teh storitev podpiše z STA tržno pogodbo, kar je evidentna kršitev zakon.

UKOM je sicer pričakoval, da se bo s podpisom pogodbe in sprostitvijo sredstev ta teden uredilo nemoteno financiranje STA v skladu z zakonskimi omejitvami. Očitno pa želja direktorja Veselinovića ni nemoteno in transparentno financiranje. Če se je direktor Veselinović premislil in priznava UKOM kot predstavnika ustanovitelja tudi brez Uredbe, pa se seveda lahko podpiše v luči novih okoliščin v tem delu prilagojeno pogodbo. Nikakor pa se pogodbe ne more spreminjati v delih, ki so določeni in pogojeni z Zakonom o STA in PKP7.”

Št. komentarjev: 8
 1. raft pravi

  Vse kar je na ič je zanič.

  1. Re gornjemu pravi

   Res je Raftič!

 2. Micka Kovačeva pravi

  Če kdo rovari proti lsstni državi, je to jajčeglavi

 3. Micka Kovačeva pravi

  Če kdo rovari proti lastni državi, je to jajčeglavi

 4. raft pravi

  Moj idol je Putin. On ve kako s takimi rdečimi hijenami.

 5. Gasilec pravi

  Medtem, ko novinarji krpajo kraj s krajem, jajčeglavi dopustuje na Mauriciusu pri dobaviteljih medicinske opreme. Ampak probleme bo verjetno rešil njegov blebetač , odojek iz Škofje loke!

  1. raft pravi

   Gasilec, verjetno misliš na tiste novinarje, ki so zaposleni v slovenskem Tanjugu?

   1. Re gornjemu pravi

    Ki so gotovo vsi neprimerno boljši od renčača Tomašiča na novi tv

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen